Oorlog
Bij dit genre vind je alle boeken die gaan over oorlog
De rode handschoen- Anke de Vries
Het verhaal speelt zich af in 1944. De Tweede Wereldoorlog is in volle gang. Patrick woont in het door de Duitsers bezette land Frankrijk. Zijn beste vriendin Isabelle is joods. Isabelle logeerde samen met haar moeder bij madame Renaud, iemand die Patrick wel eens was tegengekomen. Als ze op een dag niet komt opdagen, maakt Patrick zich ongerust. Toen hij bij het huis van Isabelle kwam vond hij de rode handschoen.De rode handschoen was het teken dat Isabelle in gevaar was. Dat hadden ze afgesproken. Patrick komt er via zijn oom achter dat Isabelle en haar moeder en hun huisgenoot madame Renaud zijn opgepakt. Ze zitten op het politiebureau. Bernard Duval, de oom van Patrick, is notaris en heeft banden met de politiecommissaris. Voor een flink bedrag kon hij ze vrij krijgen.
Het was bekend dat de notaris joden aan valse papieren hielp om ze zo te kunnen laten onderduiken. De moeder van Isabelle geeft de notaris een paar kostbare diamanten in bewaring omdat ze naar Zwitserland willen vluchten. Ze vluchten met een ander joods echtpaar. De notaris heeft een veilige vluchtweg naar Zwitserland geregeld.
Toen Claire, het zusje van Vincent en een jongen uit Patrick zijn klas uit school terugliep naar huis kwam ze Joseph tegen. Joseph is een Joods jongetje. De ouders van Joseph waren opgepakt door de Duitsers. Claire nam Joseph mee naar haar huis. Hier had hij een veilig onderkomen. Later bleek dat Joseph toch niet veilig was voor de Gestapo (de Duitsers) in het huis van Claire. Daarom werd hij bij de vrouw van de notaris ondergebracht.
Na een week had Patrick nog steeds niks van Isabelle gehoord en hij begon zich steeds meer zorgen te maken. Japard (iemand van de Milice, de Franse politie die samenwerkte met de Duitse bezetters) verdwijnt later spoorloos. Op hetzelfde moment was iemand uit het verzet erachter gekomen dat notaris Duval had samengewerkt met Japard in het ‘regelen’ van de joodse vluchtroutes. Nicolas (iemand uit het dorp) ging dat vertellen aan de doktor die de notaris vaak had geholpen, maar niet wist dat de notaris een verrader was. Toen besloten ze de notaris te vermoorden, zó, dat het op zelfmoord leek.
Toen Patrick na een schooldag thuis kwam lag er een verrassing op zijn bureau, een brief van Isabelle. Met trillende vingers maakte hij de envelop open en begon te lezen.Zowas het einde van het boek.Wat er precies met Isabelle is gebeurd weten we niet, maar een ding is zeker, ze leeft nog!
Bron: http://sufamale.wordpress.com/2012/06/11/samenvatting-de-rode-handschoen/
Recensie:
Het boek ‘De rode handschoen’ brengt je terug naar de oorlogstijden. Alle beschrijvingen van de Milice en de personages en de omgeving zijn zo herkenbaar als je iets van geschiedenis af weet. Het is leuk om je kennis te koppelen aan het boek. Zo begrijp je het boek nog beter. Tuurlijk is het boek ook te lezen als je niet zo goed in geschiedenis bent. Dan leer je veel nieuwe dingen over de tweede wereldoorlog in Frankrijk. De geheimzinnige sfeer maakt je benieuwd, maar niet angstig. Het houdt je allert voor de gebeurtenissen. Leeft Isabella nog? Wordt de kleine joodse jongen opgepakt? Ik vond wel dat ze deze uitkomst te snel gaven. Maar het verhaal gaat daar verder. Aan het eind van het boek wacht een verassende wending die je niet snel zult verwachten. Ze ontdekken dat die oom een verrader is. Dit soort dingen gebeurden in de oorlog, mensen waren niet te vertrouwen.
Het is vlot geschreven en je hebt het boek zo uit. In het begin lijkt het misschien wat verwarrend door de vele personen in het boek. Maar na een tijdje lezen is het allemaal goed te volgen. De twee perspectieven geven ook een spannend effect. Als de spanning toeneemt bij het ene verhaal, wordt deze afgebroken en gaat het verder bij het andere verhaal. Deze staan ook in verband met elkaar. De drie hoofdthema's van het boek luiden als volgt: liefde, geschiedenis en spanning.
Zoë Gogolos
Zwarte stad- André Boesberg
Rusland, 1942. De vader van Nickolay en Vera is verraden en vermoord. Ze krijgen de opdracht om naar hun oom Andrev in Gorkow te gaan. Daar moeten ze blijven tot de oorlog voorbij is. Nickolay en Vera ondernemen een spannende tocht waarbij ze een deserteur en een verzetsstrijder helpen. Ze verplaatsen zich via het rioolnetwerk van Stalingrad, terwijl boven hun hoofd de strijd tegen de Duisters in alle hevigheid woedt. Ondertussen proberen Nickolay en Vera erachter te komen wie hun vader verraden heeft. En daarin schuilt het grootste gevaar. Want de vijand is dichterbij dan ze dachten…
Recensie:
Het boek lijkt begint als een triest oorlogsverhaal als je leest over de vader van Nickolay en Vera. Maar het boek is niet alleen triest en zielig, maar ook heel erg spannend. Het gaat over wraak, verraad en moord. De schrijver vertelt goed, hij laat je meeleven met Nickolay. Je voelt zijn angst en verdriet.
De vos van de Biesbosch- Ad van Gils
Dirk Kromvoor is student en woont in Tilburg. Als de tweede wereldoorlog uitbreekt, ontvangt hij een bezorgde brief van zijn ouders. Ze vragen hem zo snel mogelijk naar huis te komen, omdat de situatie steeds dreigender wordt. Ze denken denken dat Dirk veiliger is bij hen, diep in de bossen van de Biesbosch. Met tegenzin vertrekt Dirk naar zijn ouders.
Na een paar dagen verveeld hij zich zo erg, dat hij er op uit trekt. Als hij met een bootje de bossen intrekt, komt hij erachter dat allerlei bekenden in het verzet zit. Wanneer hij wordt gevraagd voor het verzet van de Biesbosch wijst hij dat af. Dirk trekt liever zijn eigen - gevaarlijke - plan. Samen met zijn beste vrienden vormt hij zijn eigen verzetsgroep, waarmee ze de NSB-ers proberen te dwarsbomen. Door een aantal onverwachte wendingen en slimme acties, kruipt hij af en toe door het oog van de naald. Zeker als ‘de zwarte meester’, zoals de leider van de NSB wordt genoemd, hem in het oog krijgt en een jacht op hem begint. Dirk probeert hem een hak te zetten, maar dat lijkt helemaal verkeerd uit te pakken. Zou dit goed aflopen?
Door: Marijke van Loon
Recensie:
Boeken over de Tweede Wereldoorlog doen het altijd goed. Deze boeken zijn (bijna) altijd erg spannend. ‘De vos van de Biesbosch’ is dat net zo. Het is misschien een beetje een jongensboek, maar zelfs voor meisjes is het nog erg leuk. In dit boek gaat het over het verzet in Nederland. Er wordt niet heel erg veel informatie gegeven, maar je krijgt wel af en toe wat informatie mee. Het grappige is dat je zelf niet door hebt dat je aan het leren bent, omdat het via een verhaal gaat. Dit boek vertelt op een spannende manier het verhaal van een jonge Nederlandse verzetsstrijder. Het boek is op zo'n manier geschreven dat je er snel doorheen leest, het is zeker niet saai. Een aanrader voor mensen die van spannende oorlogsverhalen houden.
Door: Marijke van Loon
Wachten op het donker- John Marsden
Een groepje vrienden gaat een paar dagen kamperen in de wildernis. Als ze nietsvermoedend terugkeren in de bewoonde wereld, is alles dramatisch veranderd. Hun land is in oorlog, hun huizen zijn verwoest, hun familie is gevangengenomen. Ze zijn vastbesloten om uit handen van de bezetter te blijven en hun leven terug te krijgen, en zo verandert hun geheime vallei in een guerrillabasis. Het gevecht om hun toekomst is begonnen.
In 'Wachten op het donker' lijkt een terugkeer naar de Hell voorgoed onmogelijk. Nu de oorlog de vrienden heeft beroofd van hun identiteit, ze hun verleden bijna vergeten zijn en ze hun toekomst alleen nog maar met angst tegemoet kunnen zien, begint Ellen de moed te verliezen - hun wereld stort immers in rap tempo in elkaar.
Bron: www.literatuurplein.nl
Recensie:
Dit is een spannend boek waarin van alles gebeurd. Een groep tieners krijgt met allerlei moeilijke omstandigheden te maken die je kan tegenkomen in een oorlog. Het boek leest makkelijk weg en je blijft geboeid.
Dit boek is voor zowel tieners als volwassenen interessant om te lezen. De moed, angst en overlevingskracht zuigen je het boek in.
Sabine Bensink
Kinderjaren- Jona Oberski
‘Kinderjaren’ gaat over een joods jongetje die samen met zijn ouders leven in de oorlogstijd. De eerste keer dat hij in een kamp terechtkomt was een vergissing en hij keert samen met zijn moeder weer snel terug. Maar nadat hij en zijn familie een Jodenster moeten dragen, veranderen er dingen: de kruidenier wil niets meer aan hen verkopen. Op een dag vallen er soldaten binnen die hen vertellen dat ze naar het station moeten gaan. Er wordt gehoopt op een reis naar Palestina maar in plaats daarvan worden ze afgevoerd naar een kamp. Na een tijdje worden ze weer verplaatst naar een ander kamp waar de moeder en het jongetje gescheiden worden van de vader. Vader wordt ziek en overlijd voor de ogen van zijn familie. Hoe kunnen ze het nog langer volhouden in het afgrijselijke kamp vol lijken en zieken? Zullen ze ooit weer vrijheid voelen?
Zoë Gogolos
Recensie:
Een ontroerend oorlogsverhaal dat je meer vertelt over de gebeurtenissen rond een concentratiekamp. Het taalgebruik was niet moeilijk, omdat alles vanuit het perspectief van de jongen werd beschreven. Dit laat je op een andere manier kijken naar de oorlog en de traumatische gevolgen ervan. Misschien is het boek wel iets te simpel geschreven. Dus het boek is zeker een aanrader als je niet zo van lezen houdt of als je er niet zo goed in bent. Hier een voorbeeld:
‘Ik schrok wakker en de sirene loeide. De vorige keer dat de sirene geloeid had, moesten wij onder ons bed kruipen. Er was weinig plaats. Brommend vloog er een vliegtuig over. Mijn buik bromde mee.’
Alleen een kind zal deze gebeurtenissen zo ervaren, terwijl wij het gevaar ervan zien. Kinderen zien het gevaar en de verschrikkelijkheid van oorlog niet in. Zo lijkt het verhaal nog zieliger en laat de schrijver je meekijken over de schouder van het jongetje.
Ook in het buitenland is het boek Kinderjaren erg populair. In 1993 is het boek verfilmd onder de titel Jonah Who Lived in the Whale.
De opbouw van het boek zat goed in elkaar. De eerste vier hoofdstukken sleuren je meteen het verhaal in. Het boek begint gelijk met de eerste gebeurtenis: de vergissing van het Kamp Westerbork. Je herkent als lezer nu al dat het boek over de Tweede Wereldoorlog gaat. Als lezer weet je ook wat de hoofdpersoon mee gaat maken, daarom was het boek niet saai. De afloop van het boek was niet zoals gewoonlijk. Een zielig einde, maar het jongetje leeft nog wel.
Zoë Gogolos
Korte lontjes- Chris bos en Nicole Jongman
Sabine heeft ADHD. Ze zoekt steeds nieuwe uitdagingen en komt vaak in lastige situaties terecht. Ze wisselt bijna net zo vaak van opleiding als van vriendje. Ondertussen sport ze op topniveau en traint ze twintig uur in de week.
Extra complicatie: haar vader. Hij is als militair uitgezonden geweest naar Bosnië. Wat hij daar allemaal heeft meegemaakt, weet Sabine niet precies. Hij praat er nooit over, maar ontploft wel om het minste of geringste. Die constante dreiging maakt het voor Sabine nog moeilijker om haar leven op orde te houden.
Dan komt ze in contact met de Anjerkinderen. Ook zij hebben allemaal een ouder die flink beschadigd is geraakt bij een vredesmissie. Eindelijk vindt Sabine lotgenoten die begrijpen wat ze dagelijks doormaakt.
Bron: www.literatuurplein.nl
Recensie:
Met dit boek voel je sowieso al snel mee omdat het echt gebeurd is. Het is een grappig, spannend en droevig verhaal tegelijk. Hoe verder je in het verhaal komt hoe meer je erachter komt wat er is gebeurd in Bosnië. Het is heel aangrijpend om te lezen hoe Sabine 'de dupe' wordt van een situatie waar zij niets aan kan doen.
Je blijft lezen in het boek omdat het vlot, duidelijk en goed is geschreven. De hoofdstukken zijn niet te lang en in een logische volgorde ingedeeld.
Sabine Bensink
Gevangen vogel - Ria Lazoe
Amsterdam 1944. De 13-jarige Nina ziet hoe de Duitsers haar ouders wegvoeren. Ze worden vastgehouden, maar waarvoor en waarom? Nina weet het niet. Ze reist samen met haar tante naar de boerderij van haar oom in Twente. Daar zit ze de rest van de oorlog uit, piekerend over het lot van haar ouders. En piekerend over de vraag of haar vader nou een held of een verrader is.
Gelukkig is er ook afleiding. Ze raakt bevriend met Siri en ze mag van haar oom een slechtvalk africhten. Ongemerkt raakt ze ook betrokken bij verzetswerk.
Boeken over de Tweede Wereldoorlog zijn vaak spannend, omdat het nog niet zo heel erg lang geleden is. Je hoort op school vaak verhalen over deze tijd. Om deze reden zijn boeken over de oorlog vaak ook erg spannend, je kunt je er goed een voorstelling bij maken. Zo ook dit boek, dat gaat over Nina. Nina zit lang in spanning omdat ze niet weet hoe het haar ouders vergaat en waarom ze zijn opgepakt. Het boek wordt echt spannend als ze zelf bij het verzet betrokken raakt!
Maak jouw eigen website met JouwWeb