Dé site om een boek te kiezen!

Poëzie
Hier vind je verschillende dichtbundels.

 Je glimlach is een brug - Gerard van Midden e.a.



Dit kleine boekje staat vol gedichtjes voor en over kinderen. De titel verklapt het thema al een beetje. In dit boekje gaat het er om hoeveel een vriendelijke lach of een knipoog voor een kind kan doen. Doordat de gedichtjes door kinderen zijn geschreven, zijn ze niet heel moeilijk te begrijpen. Vaak zit er niet echt een hele diepe laag in, maar misschien is dat niet altijd even erg. Vooral voor tieners is dit boekje een leuk opstapje naar echte poëzie. Misschien raak je zelf wel geïnspireerd om te gaan dichten. Doordat het boekje door kinderen is geschreven, kom je erachter dat iedereen kan dichten. Een heel leuk boekje waarin iedereen zich herkent, zowel tieners als volwassenen.

Een gedicht uit het boek heet: 'Een potje met vrede' en is geschreven door Nina uit groep 8

Als ik op reis ga om vrede te brengen,
dan neem ik een rugzak mee.
Daar zit niks in,
alleen een potje met vrede.

Ik moet uitkijken dat het potje niet kapotvalt.
Dan ga ik op reis naar landen waar oorlog is.
Overal strooi ik wat van de vrede.

Ik ga naar voetbalstadions waar geweld is,
ik strooi er wat vrede.
En zo ga ik langs alle mensen om vrede te brengen.
Dan wordt de wereld vast een stuk mooier.

Alleen... ik ben bang dat één potje vrede niet genoeg is.
Daarom zeg ik tegen iedereen die ook vrede wil,
maak zo'n potje,
neem het mee overal waar 
je komt.
Breng vrede! 

 Door: Marijke van Loon

 Doe maar dicht maar 2012



'Doe maar dicht maar' is een landelijke dichtwedstrijd voor jongeren tussen de 12 en 19 jaar. Aan deze wedstrijd mogen alle jongeren meedoen. Uiteindelijk worden er 100 van de beste gedichten uitgekozen om in het boek te worden gepubliceerd. Dit boekje komt uit 2012. Hierin staan dus de beste gedichten van dat jaar. De bedenkers van de wedstrijd willen jongeren inspireren tot dichten, hen aanmoedigen om dit te gaan doen. Meestal vinden jongeren poëzie en dichten niet heel leuk, maar door het wedstrijdelement eraan toe te voegen hebben de bedenkers van Doe maar dicht maar er iets leuks van gemaakt.

Gesecondenlijmd
door Josje Veenhoven

Een traan rolt over mijn wang
in de gloeiende hitte
maar genoeg is het niet
om mijn hart schoon te maken

Om de breuk te herstellen
het stof weg te vegen
blij worden
jou vergeten

Ik blijf ergens hangen
loskomen lukt niet
en hoe graag ik ook wil
ik kom niet weg

Gesecondenlijmd aan jou
of meer aan hoe je was
beseffen kan ik niet
dus blijf ik zitten.

Vast.

Lijkt het jou leuk om aan deze wedstrijd mee te doen? Neem dan een kijkje op de website! Misschien kun je samen met je docent Nederlands en je klas meedoen aan de wedstrijd!
www.poeziepaleis.nl

Marijke van Loon


Al dwalend- Slauerhoff

 


De maan weent over de waatren
Om ’s werelds leed te verzachten,
Zij heeft maar enkele nachten
En weet dat het niet zal baten.

Het bare zwarte gebergte
Ligt hard in het milde vlieten.
De golven zijn moegetergd en
Willen geen glans meer genieten.

De wereld wankelde lang
Tusschen geluk en ellende,
Maar duld nu rampen en dwang,
Alsof hij nooit anders kende.

Maan, straal liever niet meer,
Of word een groot rond brood
En daal zoo in Sjansi neer
En red het van hongersnood!

 

Recensie:

Deze dichtbundel heeft 105 gedichten. De gedichten zijn onderverdeeld in thematische hoofdstukken, om precies te zijn twaalf hoofdstukken. Ieder hoofdstuk beschrijft een andere plaats of gebeurtenis.

Leuk om te lezen!


Zwijgende man- J. Bernlef

 

Wie wat wil zeggen

Heeft winter nodig

Kale takken zonder blad

 Spoor van vogels niet

Hun fluiten water

Ongenaakbaar hard en glad

 Wie dat wil

Heeft in zijn ogen

Iets gespaard

Dat kijken heet

 Wie dat kan

 weet in zijn zwijgen

wat hij zegt

Het best bewaard

 

Recensie:

De schrijver heeft in zijn gedichten veel aandacht voor leegte, de lege plek, het gat, het afwezig en het onzichtbare. Hij is erg gefascineerd door deze onderwerpen. Zijn gedichten zijn best lastig te lezen doordat hij soms middenin een zin naar een andere regel gaat. Zijn gedichten gaan diep in op onderwerpen. Zeker de moeite waard om het eens te lezen. 


Ik juich voor jou- Edward van de Vendel 

Een van de mooiste gedichten gaat over koorddansen, maar niet letterlijk. Deze gedichten van Edward van de Vendel gáán ergens over. De vooroordelen over een nijlpaard: praat hard, denkt diep, kan kogelslingeren. Een zwembad dat past als gegoten, een jasje van zeeEen voorstel om de verliezers eens op het podium te zetten.  Een varkentje dat - in een half-Engels gedicht - turnkampioen wordt.

span er een koord overheen.

en zet je eerste stap, 

en daarna nog een, 

daarna nog een, 

en laat iedereen die laag wil blijven 

naar je kijken. 

Laat ze zichzelf maar vergelijken 

met wie jij hierboven durft te zijn. 

Jij beloopt je eigen lijn, 

en zij staan daar hun nekken te verrekken. 

Van de bewonderpijn. 

Bron: http://www.leesplein.nl/KB_plein.php?hm=1&sm=2&id=5315

Recensie: 

De gedichten in de bundel zijn niet alleen voor kinderen, al geeft het misschien de impressie. Ook volwassen mensen kunnen dit boek met plezier lezen. De gedichten hebben een achterliggende betekenis die het ook voor het oudere publiek interessant maakt. Ouders kunnen zo ook plezier beleven aan het voorlezen van de gedichtjes aan hun kinderen. De gedichten hebben voornamelijk betrekking op ons dagelijks leven.

Voor de jonge lezers staan illustraties bij de gedichten. Deze zijn speciaal voor het gedicht gemaakt en sluiten goed aan bij wat er verteld wordt. De tekeneningen creëren een beeld voor tijdens het lezen van het gedicht. Kinderen vinden een boek pas leuk als er plaatjes bij staan. Deze dichtenbundel stimuleert kinderen en jongeren ook om te beginnen met het lezen van gedichten. 

Hieronder staat een filmpje van Edward van de Vendel, hij leest voor uit Ik juich voor jou:

 


 

Zoë gogolos


Veertien uilen - Het fluitketeltje- Annie M. G. Schmidt

De leuke gedichten die we van Annie M. G. Smidt gewend zijn met de leuke tekeningen van Wim. Deze geven extra aandacht voor het gedicht en scheppen een bijzonder beeld. Het fluitketeltje is zeker wel een van de bekenste gedichten van Annie M. G. Schmidt, maar er is ook nog een andere kant aan dit gedichtenboekje. Als je het boekje omdraait komen de veertien uilen tevoorschijn. Kortom, leuk om nog de oude gedichtjes van Annie M. G. Schmidt te kunnen lezen. Hier kun je nogmaals genieten van het bekende fluitketeltje:

 

 
Meneer is niet thuis en mevrouw is niet thuis,

 

 het keteltje staat op het kolenfornuis,

 

 de hele familie is uit,

 

 en het fluit en het fluit en het fluit: túúúút

 

 

 

 De pan met andijvie zegt: Foei, o, foei!

 

 Hou eindelijk op met dat nare geloei!

 

 Wees eindelijk stil asjeblief,

 

 je lijkt wel een locomotief.

 

 

 

 De deftige braadpan met lapjes en zjuu

 

 zegt: Goeie genade, wat krijgen we nu?

 

 Je kunt niet meer sudderen hier,

 

 ik sudder niet meer met plezier!

 

 

 

 Het keteltje jammert: Ik hou niet meer op!

 

 Het komt door m'n dop! Het komt door mijn dop!

 

 Ik moet fluiten, zolang als ik kook

 

 en ik kan het niet helpen ook!

 

 

 

 Meneer en mevrouw zijn nog altijd niet thuis

 

 en het keteltje staat op het kolenfornuis,

 

 het fluit en het fluit en het fluit.

 

 Wij houden het echt niet meer uit... Jullie?

 

Zoë Gogolos

Recensie:

Annie M.G. Schmidt schrijft vooral humoristische gedichten. In het gedicht hierboven komen de pannen en de fluitketels tot leven. Dit is voor kinderen zeer lachwekkend, want dit kan helemaal niet!De samenvoeging van twee bundels vind ik heel sterk. Na het lezen van het fluitketeltje wil je al snel meer lezen van Annie M. G. Schmidt, en dan is daar gelukkig de andere kant van het boekje met de veertien uilen. Ik vind het ook fijn dat de meeste gedichten een rijm hebben. Dat biedt veel structuur en het geeft een leuke twist. Het zijn ook veel kleine gedichten, wat een mooie afwisseling geeft. De inhoud van haar verhalen zijn tijdloos, zeker voor kinderen. Het spreekt ze nog steeds aan en de kinderen blijven de gedichten van Annie M. G. Schmidt lezen. Voor jong en oud blijft Annie M.G. Schmidt altijd bestaan in haar gedichten.  Doordat de gedichten makkelijk en snel gelezen zijn, zullen de kinderen gemotiveerd worden om zelf ook te gaan lezen. De gedichten zijn recht voor zijn raap en draaien er niet omheen. 

 

Zoë Gogolos


Verzamel de liefde- Bart Moeyaert

Moeyaerts gedichten zijn speelse en vaak aangrijpende beelden en gedachten over klein zijn op je achttiende, en maar niet de moed verzamelen om te leven en ook nog eens lief te hebben. Over aantrekken en afstoten, beminnen en bemind worden en toch weggaan. Het zijn gedichten die voor iedereen herkenbaar zijn en die tegelijkertijd een beeld geven van de kleine maar allerbelangrijkste dingen uit de binnenwereld van de schrijver. Daar waar hij het kwetsbaarst is en waar de grote grijns naar buiten toe niet meer volstaat. Hoe verzamelt hij de moed? Hoe verzamelt hij de liefde?

Recensie:
In deze poëziebundel komen heel veel verschillende onderwerpen langs. Dit voor iedereen wel herkenbaar zijn. Het taalgebruik is voor iedereen wel begrijpelijk en hierdoor wordt het ook leuk om te lezen.

 Hoe angst klinkt- Hans Hagen


Een bundel krachtige gedichten. Over alleen zijn, iemand aan willen raken, verliefd zijn, de dood van een leeftijdgenoot, de lichtheid van een sneeuwvlok, en over het weten hoe angst klinkt. Gevoelig, speels, en vaak ook grappig.

Recensie:
De titel klinkt een beetje afschrikwekkend, maar de gedichten zijn juist vlot en mooi geschreven. Herkenbaarheid speelt denk ik ook een grote rol in deze dichtbundel. Zeker voor tieners zijn dit leuke gedichten om te lezen.