Dé site om een boek te kiezen!

Spanning
Bij dit genre vind je boeken die spannend zijn.

 

 

Zwemmen- Martine Kamphuis

Hij is getrouwd. Hij is haar leraar. Hij is veel ouder dan zij is. Wat hij doet mag helemaal niet. De zeventienjarige Sofie heeft het moeilijk na de plotselinge dood van haar vader. Gelukkig kan ze met haar verdriet terecht bij Hugo, haar leraar Nederlands. Hun bijzondere vriendschap groeit al snel uit tot een geheime relatie waarin Sofie zichzelf compleet verliest. Maar is Hugo wel te vertrouwen...?

Recensie:

Het boek is afwisselend verteld vanuit het perspectiek van Sofie en Carlo. De lezer krijfgt iedere keer steeds meer informatie. Het boek is heel prettig om te lezen door de zinsbouw en woordkeuze. Een heel spannend boek om t lezen!


 Loservirus- Bobje Goudsmit


Florian is er inmiddels wel aan gewend dat zijn klasgenoten hem links laten liggen. Ze voelen zich allemaal te goed voor hem sinds ze weten waar hij tegenwoordig woont en wat er met zijn vader is gebeurd. Alsof hij daar ook maar iets aan kan doen! Dan komt er een nieuw meisje op school, Margje. Argeloos probeert ze uitgerekend met Florian vriendschap te sluiten. Hoewel Florian langzaamaan smoorverliefd op haar wordt, is hij bang dat hij ook haar op een dag de waarheid moet vertellen. Bovendien heeft hij een geduchte tegenstander: Roderick, de meest populaire jongen van de school.
Terwijl Florian worstelt met zijn gevoelens voor Margje, zijn verdriet en twijfels, ontwikkelt zich op school een bizarre machtsstrijd die alle verhoudingen op de kop zet.
Bron: www.literatuurplein.nl

Recensie:
Dit is een dun boek op het eerste gezicht. Maar als je het hebt gelezen lijkt het een dik boek. Er wordt veel in verteld op een leuke en vlotte manier. Af en toe is er een terugblik in het verhaal maar dat maakt het juist spannend. Je wil perse weten hoe het boek afloopt en wat er met Florian gaan gebeuren.

Sabine Bensink


Fallen - Lauren Kate

Wat als de persoon voor wie je voorbestemd bent nooit de JOUWE kan worden? 
Vanaf de allereerste schooldag trekt de mysterieuze, onweerstaanbaar aantrekkelijke en afstandelijke Daniël Grigori de aandacht van Luce Price. Hij komt haar akelig bekend voor en is haar enige afleiding op een plek waar mobieltjes verboden zijn en camera's elke beweging waarnemen. Daniël laat heel duidelijk merken dat hij niets met Luce te maken wil hebben, maar ze kan hem niet negeren. Als een magneet wordt ze naar hem toe gezogen en ze is vastberaden om te ontdekken wat Daniël wanhopig geheim probeert te houden… ook al betekent het haar dood. Fallen is een gevaarlijke pageturner en het ultieme liefdesverhaal.

 Recensie:

Het boek is chronologisch verteld met een flashback als proloog en een epiloog. Het boek is goed geschreven en onwijs spannend om te lezen. Soms is het ietswat onwerkelijk en nep; ze doen ongrijpbare dingen. Buiten dat is het een heel leuk boek en spannend om te lezen.

 

De dievenbende van Scipio- Cornelia Funke


De broers Prosper (12) en Bo (5) zijn, na de dood van hun moeder, van Hamburg naar Venetië gevlucht. Ze willen uit handen blijven van hun tante en voogd Esther Hartlieb, die alleen de engelachtige Bo in huis wil nemen. Voor haar is het uit elkaar halen van de twee broers net zoiets als `eiwit en dooier van een ei scheiden'. In Venetië, de stad waarover hun moeder altijd zulke fabelachtige verhalen vertelde, sluiten ze zich aan bij een groep straatkinderen die in een verlaten bioscoop woont. Hun leider is `de Dievenkoning' Scipio. Alles gaat goed totdat een door tante ingehuurde privé-detective de jongens op het spoor komt. Net op het moment dat Scipio voor de moeilijkste opdracht in zijn dievenbestaan staat: het stelen van een bijzonder kostbaar en mysterieus voorwerp

Recensie:
Dit boek is heel mooi en realistisch geschreven. Door de goed vol te houden spanningsboog, komen de personages echt tot leven. In het boek vind je de plattengrond van Venetië, waardoor je goed op de hoogte bent van waar de personages zich bevinden. 



No deal- Elle van den Bogaart


Na een feestje veroorzaakt de 17-jarige Simon een auto-ongeluk,. Hij heeft behoorlijk gedronken en bovendien nog niet eens zijn rijbewijs. De auto, die niet van hem is, heeft veel schade. Simon zit zwaar in de problemen, want hoe moet hij dit ooit betalen? En wat als de politie of zijn moeder erachter komt? Winston, de eigenaar van de auto doet hem een voorstel: Als Simon iets voor hem gaat ophalen in Suriname, hoeft hij niets terug te betalen en houdt hij er zelfs nog een aardig bedrag aan over. Onder grote druk gaat Simon akkoord. Dan begint een bloedstollende race tegen de klok.

Recensie:
Ik vind dit boek zeer goed geschreven, omdat je je kunt inleven in Simon. Ik leef mee met de personen in dit boek en het verhaal is goed te begrijpen. Het is een spannend verhaal, maar soms wat ongeloofwaardig.


De hongerspelen- Suzanne Collins

'

 


De Hongerspelen geeft een beeld van het toekomstige Noord-Amerika. Panem bestaat uit 12 districten, die ieder hun eigen grondstof of producten leveren aan de rijke regeringshoofdstad, het Capitool. De bewoners van de districten leven vooral een armoedig leven omdat het Capitool alle rijkdom opeist. Na de oorlog, die er in Panem is geweest tussen het Capitool en het gevallen District 13, heeft het Capitool een spelen bedacht. Deze spelen worden de Hongerspelen genoemd waarin ieder jaar elk district één jongen en één meisje naar een arena moet sturen om daar tegen elkaar te vechten tot de dood. De strijd tussen de 24 tributen wordt live uitgezonden op de televisie. Op de dag van de boete worden de tributen uitgeloot. Alle districten tellen angstig hun dagen af want niemand wil dan de naam van zijn kind horen.
Katniss Everdeen woont samen met haar moeder en zusje in District 12. Het is een grote schrik voor Katniss wanneer de naam van haar zusje wordt opgenoemd. Ze offert zich meteen op door haar plaats in te nemen in de Hongerspelen. Samen met haar tegenstander Peeta Mallark belandt Katniss in de arena. Ze kon nog net afscheid nemen van haar familie en haar beste vriend Gale. Van de dochter van de burgemeester van District 12 kreeg ze een broche met een spotgaai erop (een zangvogel, anti-Capitoolsymbool). De twee tributen van District 12 maakten kennis met hun mentor Haymitch, die jaren geleden de Spelen had gewonnen. Enkele dagen later worden de tributen losgelaten in de arena, een groot bos met een goot krachtveld eromheen.  In het midden van de arena staat de Hoorn des Overvloeds waar alle bruikbare wapens en overlevingspakketen liggen. Katniss is zo slim om vanaf het eerste moment al het bos in te vluchten om het bloedbad bij de Hoorn te vermijden. Haar vluchtplan werkt goed en ze sluit een bongenootschap met de jonge Rue. Het kleine meisje doet haar denken aan haar eigen zusje en ze krijgen al snel een goede band. Na een opsplitsing van de twee om een plan uit te voeren is Katniss getuige van de dood van Rue. Katniss doodt de dader en bedekt het zielloze lichaam van Rue met bloemen. Diezelfde avond wordt er aangekondigd dat de spelregels veranderen: er kunnen nu twee winnaars uit de strijd komen, mits ze uit hetzelfde district komen. Na de melding is Katniss vastbesloten Peeta te vinden. Ze treft hem zwaargewond aan en verzorgt hem. Zal het wel goed komen met hem? Zullen ze het overleven en weer kunnen terugkeren naar District 12?

Zoë Gogolos


Recensie:

Suzanne Collins bracht De Hongerspelen trilogie uit in 2009-2010. Het verhaal van De Hongerspelen (deel 1) was deels geïnspireerd op de Griekse mythe van Theseus en Minotaurus. Collins zegt: “Waarschijnlijk begon het al toen ik acht jaar oud was en ik een obsessie had voor mythologie. Ik las toen het verhaal van Theseus. Deze mythe vertelt over de stad Athene die, als straf voor het verleden, zeven jongens en zeven meisjes naar Kreta moet sturen. Deze kinderen werden in een doolhof gegooid om te worden verslonden door de Minotaurus. Zelfs als jong meisje snapte ik de genadeloosheid van de boodschap: Zorg je voor problemen, dan doen wij iets wat nog erger is dan je vermoorden: we vermoorden je kinderen.”  De vervolgen op het eerste boek zijn Vlammen en Spotgaai.

Het boek De Hongerspelen heeft in 2010 de Kinderboekwinkelprijs gewonnen. Het eerste deel is al verfilmd en ging op 23 maart 2012 in première. De tweede film, Catching Fire, zal op 20 november in Nederland te zien zijn.  

Het boek is zeker een aanrader. Spanning met een vleugje romantiek. Vanaf ongeveer een leeftijd van dertien jaar is het boek voor ieder leesbaar. Na het lezen van het boek ben ik erachter gekomen dat het boek honderd keer beter is dan de film, die mij overigens ook al erg aansprak. Verder is het voor jongens en meisjes, voor oud en jong. Het verhaal is vanuit Katniss’ ogen beschreven maar zij is niet echt wat je noemt  de girl-next-door.  Ze is het meisje dat illegaal jaagt op dieren en vecht in een arena. Als het eerste deel uit is, kan je nog maar aan een ding denken: zo snel mogelijk deel 2 in handen krijgen.


Zoë Gogolos


Waanzin- Mel Wallis de Vries

 
De zeventienjarige Claire is met haar vader naar Rotterdam verhuisd. Ze heeft meteen al een hekel aan de stad en mist haar oude school en vriendinnen. Op haar nieuwe school wordt ze gepest en heeft moeite met de nieuwe vriendin van haar vader. Gelukkig heeft ze haar beste vriendin Zoë nog waarmee ze afspreekt om te logeren. Op een dag wordt ze gebeld door ene Nick. Hij vraagt met Liliane spreekt en of ze Xbox-spelletjes verkoopt. Claire zegt dat het nummer verkeerd is en ze raken aan de praat. Na een paar telefoontjes en sms’jes is Claire helemaal verliefd. Ondertussen komen allemaal verhalen naar boven over verdwenen meisjes op school. Wanneer ze thuiskomt na een dag school zit er een agent naast haar vader op de bank. Hij begint over een nummer waar Claire de laatste tijd mee belt: dat van Nick. De agent zegt dat het te maken heeft met de verdwijning van de meisjes op school. Kan haar lieve crush echt de dader zijn van de verdwijningen? Pas aan het einde van het boek komt het antwoord op het raadsel naar boven.

Zoë Gogolos


Recensie:
Deze jeugdthriller van Mel Wallis de Vries neemt je helemaal mee in een angstaanjagend verhaal vol mysterieuze raadsels en onbeantwoorde vragen. De vragen die het door je hoofd blijven spoken zijn: Wie is de dader? En waarom onvoert hij de meisjes? Je kunt niet meer stoppen met lezen! Dit is heel wat anders dan een standaard jeugdboek en het jaagt je de stuipen op het lijf. Geen onnodige poespas: spanning tot de laatste bladzijde. De spanning neemt behoorlijk toe tot aan de ontmaskering van de dader. Dat het perspectief ook telkens verandert tussen Claire en de meisjes, die één voor één verdwijnen, zorgt ervoor dat je aandacht volledig bij het boek ligt. Het lijkt te hele tijd alsof Claire het volgende slachtoffer wordt. Je voelt je bijna weerloos als de meisjes worden meegenomen dor de mysterieuze obntvoerder op manieren die je alleen in films ziet. Wel eindigt het boek een beetje treurig. Na die hele spanning en verdwenen meisjes had het wel iets vrolijker mogen eindigen. Toch blijf je zo wel goed in die sfeer zitten. 

Zoë Gogolos



Giftige woorden- Maite Carranza

En ineens besef ik dat ik helemaal niet kan bellen. Dat kan niet, dat kan niet, dat kan niet! Ik weet niet of ik het gegild of gedacht heb. Het maakt ook niet uit, niemand kan me horen. Ik zit in een raamloze kelder van vijftien vierkante meter die is uitgegraven onder de fundamenten van een huis tussen de velden. Een oude wijnkelder met hardstenen muren, die met kurk geluiddicht is gemaakt, die geblindeerd is, en waar het altijd vijftien graden is. Misschien ideaal voor wijn, maar nu is het mijn graf. Er wonen geen mensen in de buurt. Ik ben verdwenen zonder getuigen, zonder aanwijzingen. De aarde heeft me opgeslokt, en niemand weet dat ik nog leef.
Barbara heeft een door geweld getinte jeugd gehad, maar doorgrondt nog niet werkelijk het misbruik dat ze heeft ondergaan. Ze heeft verwarrende gevoelens van haat en liefde jegens degene die haar gevangenhoudt, want hij is haar enige connectie met de buitenwereld en hij houdt haar immers in leven? Ontdaan van alles, blijkt het kleinste menselijke contact toch van waarde.
Carranza laat in Giftige woorden moeiteloos spanning en tempo in het verhaal oplopen, om met een spectaculaire finale te eindigen. De directe aanleiding voor haar om dit boek te schrijven waren de in de media uitvoerig besproken gevallen van Natascha Kampusch en Elizabeth Fritzl.
Bron: www.literatuurplein.nl

Recensie:
Dit boek heeft je gelijk te pakken zodra je begint met lezen. Je wil perse weten wie het heeft gedaan en dit blijft tot het eind spannend. Er is vanuit meerdere perspectieven geschreven, hierdoor lees je heel makkelijk. Heel het boek is goed te volgen en je stopt pas als je het uit hebt!
Doordat de personages goed zijn beschrijven en soms ook zeer specifiek blijf je twijfelen wie welke rol in het verhaal speelt.

Sabine Bensink


Zomerkamp- Ludo Enckels


Inge is op sportkamp in Wallonië. Samen met een aantal vriendinnen is ze de hele dag aan het sporten in de open lucht. Al snel wordt ze hopeloos verliefd op Gaëtan, een bergbeklimmer die met een aantal vrienden in de buurt kampeert. Op een avond leest Inge in de krant dat twee meisjes die vermist waren zijn teruggevonden. Vermoord. Allebei hadden ze lang blond haar, net zoals Inge. Na initieel geschrokken op de berichten te reageren, hebben de meiden het er niet meer over. Als het sportkamp is afgelopen gaat Inge met de trein naar huis. Gaëtan zal haar naar het station brengen, maar ze krijgen een ongeluk met de auto. Inge zet het op een lopen, als ze dwars door de stad gaat, haalt ze de trein nog net. Maar dan wordt op het station haar tasje gestolen, waar haar geld en treinkaartje inzitten. Inge besluit naar Brugge te liften. Al snel stopt een auto waar een net uitziende man inzit.


Recensie:
Doordat het boek spanning en romantiek bevat, is het heel erg leuk om te lezen. Het boek is spannend en kan voor sommige gevoelige leerlingen soms wat heftig zijn. 



Veel liefs van Michaël- Jan Simoen


15.35 uur. Een jongetje wordt door een onbekende man opgehaald van de speelplaats van een kleuterschool in Oostende. De verdwijning van Misja wordt omstreeks 15.45 uur opgemerkt door Marta Ugresic, de moeder van het kind, en door de kleuterjuf. Om 16.25 uur bellen zij de poltie. Commissaris Storms is zeker van zijn zaak: het gaat om een zorgwekkende ontvoering. Maar hoe komt het dat uitgerekend de moeder van Misja de enige is die niet dodelijk ongerust lijkt? En waarom ontwijkt ze zijn vragen over haar overleden man Michaël?

 Recensie:

Toen ik het boek begon te lezen, moest ik er eerst even inkomen. Doordat je steeds verder leest, begin je het verhaal goed te begrijpen en wordt het onwijs spannend. Leuk om te lezen.




Ik ben geen racist- Per Nilsson


Dit boek gaat over Frederik Svennson, Svenne, die in Zweden woont.  Hij heeft zijn moeder nooit gekend en zijn vader is onlangs omgekomen bij een ongeluk in het bos.
Wanneer Svenne naar de Kermis gaat, wordt hij zonder aanleiding neergestoken door een groepje allochtonen jongens. Deze aanval heeft hij net aan overleefd. Na een tijdje wordt hij ontslagen uit het ziekenhuis en mag hij naar huis. Daar aangekomen, was er een man, Nils Dackeman. Hij wil een socialistische partij oprichten en Svenne moet hem daarbij helpen. Na een lange tijd komt Svenne erachter waar de partij precies voor staat. En dit is niet in zijn voordeel…

Recensie:
Ik vind het boek heel erg goed geschreven. Alles in het boek wordt goed uitgelegd, zodat de lezer begrijpt waar het over gaat. Aan het begin was het moeilijk om in het verhaal te komen. Er wordt veel verteld met veel woorden en soms lastige woorden. Ook vond ik dat er af en toe onbelangrijke gebeurtenissen en dingen werden verteld, waardoor het te langdradig was. Buiten dat om is het een goed boek.  Het verhaal is geschreven in de ik-vorm. 



Bangkok boy- Carry Slee


Dit boek gaat over Bo en Joep. Joep en Bo waren heel erg gelukkig, totdat Joep het opeens uitmaakte. Bo snapte er niks van en was boos en verdrietig. Op een moment verdwijnt Joep ineens. Niemand weet waar hij is, zelfs zijn adoptieouders niet. Bo komt erachter dat Joep naar Thailand is, zijn geboorteland. Samen met haar allerbeste vriendin Anouk reist ze naar Bangkok om Joep te vinden. Ze moet weten waarom hij het uit heeft gemaakt terwijl ze zo gelukkig waren. Aangekomen in Bangkok beleven Anouk en Bo hele spannende dingen. Ze doen hun best om Joep te zoeken. Waar zal hij zijn? Waarom is hij “gevlucht”? 

 


Recensie:

 

Ik vind het boek heel fijn om te lezen. het verhaal wordt in de Ik-vorm verteld door zowel Bo als Joep. Dit is heel makkelijk te onderscheiden, omdat er telkens de naam Joep of Bo worden gebruikt aan het begin van een hoofdstuk.Het boek is geschikt voor kinderen van ongeveer 16 jaar. Er komen namelijk behoorlijk wat beschreven seksscènes in voor en ook gaat het boek over drugs. 



Je bent van mij- Maren Stoffels en Hans Kuyper

Het verhaal gaat over Moire. Ze is niet anders dan andere, totdat ze een brief krijgt van een onbekende. Ze heeft geen idee van wie de brief komt, maar ze vindt het wel spannend en leuk. Totdat ze meer brieven krijgt, die lang niet zo mooi en lief lijken als ze eerste paar. Ze worden steeds beklemmender, onder elke brief staat; je bent van mij. Het maakt Moire ontzettend bang.

Zouden ze van Nino zijn? De jongen die ze zo leuk vind? Of kwamen ze toch van haar buurjongen? Moire weet het niet meer, en verdenkt zelfs haar beste vriendin!
Zal ze er ooit achter komen wie de brieven schrijft?
Bron: www.tienerboeken.nl


Recensie:
Dit boek is het spannende verhaal dat vertelt over Moira en haar geheime liefde. Je kunt je goed inleven in de gevoelens van Moira en het blijft tot het einde spannend. Het boek is vlot geschreven, brieven en het verhaal wisselen elkaar af.

Sabine Bensink


Iedereen krijgt klappen- Khalid Boudou


'Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt'
Met dit veelzeggend citaat van Seneca als boodschap om dit boek te beginnen, zit het er meteen op. Want de personages die Boudou in zijn verhaal verwerkt zijn allemaal getekend door tegenslagen en harde klappen. Een enkeling komt erbovenop maar de meesten blijven worstelen met het leven en de maatschappij.

 

Taha (17 jaar, hij noemt zichzelf Mr T) is zo'n tiener, opgegroeid in een gezin zonder vader en met een moeder die maar niet volwassen kan worden. Nadat hij uit een inrichting is ontslagen besluit hij om op zijn eigen benen te gaan staan. Dit lukt hem met vallen en opstaan.
Zijn grote geluk is de oude Mickey en zijn boksschool. Deze traint hem tot bijna Europees kampioen, want net ervoor zorgt een ongeval ervoor dat dit kampioenschap niet kan doorgaan. Maar Taha vecht door. De wijk waar hij woont, Bloemenveld, is zo'n typische wijk aan de rand van het dorp met veel drugtoerisme en -overlast. Zeker nu Nederland de wet op de coffeeshops verstrengd heeft. Taha richt een groep op om de drugs uit zijn buurt te weren. Zijn groep 'Happy Face' krijgt veel aanhang en eerst lijkt alles te lukken. Maar dan wordt het almaar grimmiger. Als op een bepaald moment twee harde drugbendes gaan samenspannen tegen hem en zijn groep, is het hek helemaal van de dam.
Een spiraal van geweld en verraad dwingt hem tot radicale keuzes...
Bron: www.pluizuit.nl

Dit loeiharde boek leest als een trein. Boudou neemt je met een vaart mee op sleeptouw en opent voor je een wereld die je verbaast en waarvan je schrikt.
Hij beschrijft realistische en geloofwaardige personages van vlees en bloed.
Zonder zich te verliezen in psychologische bespiegelingen, slaagt hij er in om duidelijk te maken hoe jongeren worden zoals ze zijn. Hoe jongeren zonder kansen (dreigen te) mislukken in het leven.
Het begin komt wat traag op gang door de ik-persoon die de lezer rechtstreeks aanspreekt, maar dat valt gelukkig weg na een tijd. En eens het echt op dreef komt, laat het je niet meer los.

 

Recensie:
Dit boek is een heftig verhaal over een jongen die steeds in de problemen komt. Het boek leest vlot en het is erg realistisch geschreven. Het legt de gevaren uit van verschillende invalshoeken als er drugs in het spel is. Je begint het boek aan het einde maar dat heb je ook nodig om goed in het verhaal te komen. Soms zitten er erg hilarische stukken in het verhaal. De spanning word steeds meer opgebouwd naarmate je verder leest. Hierdoor leest je het boek zo uit.

Sabine Bensink



De vlucht- Joost Heyink

Als Katja ontdekt dat ze zwanger is, is ze daar eigenlijk heel blij mee. Maar haar vader gaat bijna door het lint als hij het hoort en eist dat ze de volgende dag naar de huisarts gaat voor een abortus. Katja peinst er niet over, maar ze weet ook dat ze nauwelijks tegen haar vader opgewassen is. Samen met haar neef Steven slaat ze op de vlucht. De politie zet een grote zoekactie op touw. Als die hen steeds dichter op de hielen zit, bedenken Katja en Steven een waanzinnig plan om haar ouders te dwingen
van gedachten te veranderen.
Bron: www.literatuurplein.nl

Recensie:
Dit boek is geschreven vanuit de kijk op de huidige maatschappij. Tegenwoordig zijn er veel tienermoeders. Dit boek beslaat slechts een paar dagen, maar is vrij uitgebreid. Het boek leest wel makkelijk door omdat het eenvoudig geschreven is en er worden korte zinnen gebruikt. Echt een indrukwekkend boek is het niet en het is ook vrij voorspelbaar.

Sabine Bensink




Fataal- Roger H. Schoemans

 
Nadat Hec weer eens huisarrest heeft gekregen gaat hij ervandoor. Aangekomen bij een pleintje speelt hij een tijdje met een achtjarig meisje Sofie. Sofie rent daarna weer weg en Hec verliest haar uit het oog. Sinds dat moment wordt Sofie vermist en Hec vertelt aan de politie wat er is gebeurd. Niemand lijkt hem te begrijpen, behalve rechercheur Leonie. De directeur van de school dreigt hem van school te sturen. Hec is boos en reageert zijn woede af op een witte zak in het kanaal. Tot zijn grote schrik scheurt de zak en er steekt een arm uit. Het dode lichaam is van de kleine Sofie. De buurt verdenkt al snel Meneer Fransen, een alleenstaande man die met modeltreintjes speelt. En ook de politie gaat hierin mee. Maar is hij wel de moordenaar? Hec is van zijn onschuld overtuigd. Hij doet wat hij kan om Meneer Fransen vrij te pleiten, maar wie luistert er nu naar een rebelse tiener? Zijn vader is de enige die hem steunt. 

Zoë Gogolos


Recensie:
Dit zeer spannende boek houdt je aandacht goed vast. Tot op het eind blijf je je afvragen wie de dader is van het gruwelijke ongeval. De band tussen vader en zoon wordt ook mooi naar voren gebracht. Hij blijft zijn zoon geloven, terwijl niemand anders dit doet. Een heel ontroerend beeld.  Een mooi misdaadverhaal vanuit de ogen van een jongen. Uit dit boek blijkt ook weer dat alleen kinderen een gedachte hebben zonder alle vooroordelen.

De stijl van de schrijver is heel direct, recht voor zijn raap. De nevenpersonages worden bijna niet beschreven qua karakterinhoud. Alleen Hec en zijn vader zijn uitgewerkte personages. Dat legt de focus wel op hen. Hier volgt een gedicht dat goed bij het boek past:

 

In onschuld

Zij schreven

in onschuld hun namen 

op ijs in de ramen

 

keken door de mist

die bomen berijpte

met ijzige handen

 

voelden de kou

in het sombere grijs

van daarbuiten

 

moment van besef

zonder het woord

werd het feest voorgezet

 

hun wereld was fijn

maar werd te klein 

om het groots te negeren

 

http://www.1001gedichten.nl/gedichten/62774/in_onschuld/

 

Zoë Gogolos



De Reünie- Simone van de Vlught

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabine’s leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wat Isabel haar aandeed Toch voelt Sabine zich enorm schuldig, misschien zou Isabel nooit verdwenen zijn als Sabine met Isabel mee naar huis was gefietst die bewuste dag Nu, tien jaar later, is er nog steeds dat knagende schuldgevoel en komen er steeds meer flarden van herinneringen aan die tijd terug. Ze begint te wroeten in het verleden en komt steeds dichter bij het ware, angstaanjagende verhaal van Isabels verdwijning. De reünie is een razend spannende literaire thriller die intrigerende thema’s aanboort als verdringing van traumatische gebeurtenissen, concurrentiestrijd tussen pubers maar ook tussen collega’s, de liefde, maar bovenal ook: vriendschap.


Bron: https://www.crimezone.nl/web/Thriller/9789049800147_De-reunie.htm?code=-1&pagenr=8&queryElement=607516

Recensie:

Dit boek moet je echt willen lezen. Het is soms een lastig boek om te volgen, maar het is wel heel spannend. Je blijft lezen tot je het slot weet, want pas aan het einde kom er echt achter hoe het zit. Het boek is soms wat zwaar om te lezen en in een aantal hoofdstukken iets te langdradig. Daartegenover staat wel dat als je het boek eenmaal uit hebt je het boek eigenlijk nog een keer wil lezen om het nog beter te begrijpen. Handig om te weten: Het boek is ook als 'dwarslegger' uitgebracht, zodat je het makkelijk mee kunt nemen op reis. (zie ook: http://www.dwarsligger.nl/boek/de-reunie/ )

 

Marijke van Loon

Fout- Mel Wallis de Vries

 
Met barstende koppijn wordt Sophia wakker, vastgebonden aan een boom. Ze raakt in paniek wanneer ze een briefje bij haar voeten ziet liggen met daarop geschreven: ‘Dit is je verdiende loon, trut. Vanavond ben je dood.’ Na wringen en trekken luk het haar nog  niet om los te komen. Ze probeert zich de stapavond ervoor te herinneren en naarmate de tijd strijkt, krijgt ze steeds meer vage fragmenten terug uit het verleden. Ze begint een vermoeden te krijgen dat het Damian is, maar wanneer ze een gedaante ziet verschijnen weet ze wie haar dit heeft aangedaan. Of er nog een mogelijkheid is om te ontsnappen lees je in ‘Fout’.

Zoë Gogolos


Recensie:
Wat zou jij doen als je wakker werd, geen kant om op te gaan? In het boek ‘Fout’ leef je mee met de verwarring, angst en wanhoop van Sophia. De spanning wordt opgebouwd en werkt naar de verassende ontknoping aan het eind.

Het is een dun boekje wat je goed in één uur uit kan lezen en dat is zeker de moeite waard. De stijl van Mel Wallis de Vries is ook erg vloeiend. Ze schrijft niet langdradig, maar beschrijft de omgeving met net genoeg woorden. 

Dit verhaal laat je ook de gedachtes van de dader zien. Dat is iets heel bijzonders en leuk om te lezen. Zo kan je zlef ook nadenken over de dader. Het dagboek van de dader en de vage herinngeringen die Sophia telkens terugkrijgt, denk je telkens dat je de dader te pakken hebt. Maar dan blijkt het aan het einde iemand te zijn die je niet eens op je lijstje had staan.

Wel is het zonde dat er een lek zat in het verhaal. Sophia wordt een hele nacht en ochtend vermist en haar ouders bellen niet eens. Ze heeft namelijk wel haar telefoon bij zich die aanstaat. Dat vond ik dus niet erg logisch. Maar verder is het een heel goed en spannend verhaal. Als jeugdthriller is het een goed boek, maar het is ook een geschikt boek voor wat volwassen lezers. 

Zoë Gogolos


Hein de jongen die zijn moeder in de vriezer stopte- Angelo Vergeer


Als de dertienjarige Hein op een dag uit school komt, zit zijn moeder dood op de bank. Na de schrik en de paniek dringt al snel de keiharde werkelijkheid tot hem door. Niet alleen is hij zijn moeder kwijt; ook zijn vertrouwde wereldje van school, de buurt en zijn vrienden zal nooit meer hetzelfde zijn. Hein heeft geen contact met zijn vader en hij beseft dat zijn hond naar het asiel moet en hijzelf naar een weeshuis zal worden gestuurd. Ten einde raad besluit hij gewoon verder te leven, alsof er niets is gebeurd. Alsof zijn moeder nog leeft. Maar waar laat hij haar? Dit is de derde, spannende jeugdroman van Angelo Vergeer. Het boek, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, gaat over volwassen worden, liefde en jezelf leren kennen. Hein is allesbehalve een macaber boek, maar het ontroerende relaas van een jongen die geen afscheid van zijn moeder wil nemen.
Bron: www.literatuurplein.nl

Recensie:
Dit boek is het verhaal over een jongen die van zichzelf ineens volwassen moet zijn. Ook al verklapt de titel een deel van het verhaal al, het blijft boeiend om te lezen. Het verhaal is in een soort dagboek vorm geschreven.

Sabine Bensink

 

Niemandskind- Tanneke Wigersma

 

 
Keet gaat samen met haar vriendje Niek en zijn vader naar een hotel in de duinen voor het werk van zijn vader. Het hotel ziet er erg oud en verlaten uit. Annabella en haar hond Bekkie runnen het hotel. Keet krijgt een kamer toegewezen maar voelt zich er niet fijn in. Uit de gesloten kamer naast die van haar komen vreemde geluiden. Het is namelijk zo dat keet geesten kan zien en er eentje op kamer 2 leeft. Annabella wil niks kwijt over de kamer maar Keet is vastberaden erachter te komen wat er aan de hand is en snel weer plezier te kunnen maken met Niek. Op een dag in de duinen vindt Bekkie een skelet van een mens.  Dit schrikt Keet enorm af maar ze zet door.

Zoë Gogolos

Recensie:
Dit is het vervolg op het boek Spiegelmeisje, maar zonder deel 1 te hebben gelezen is het boek goed te begrijpen. Het boek is niet zo spannend als het lijkt. Het gaat vooral over de relaties tussen de ouders van Niek en Keet. Haar vader belt ook telkens met nieuws over zijn nieuwe vriendin.

Het enige wat spannend is aan het boek is kamer 2. Wat zich hier heeft afgespeelt is een groot raadsel. Deze stukken zorgen ervoor dat het boek blijt lopen.  Je kan niet meer stoppen met lezen tot je erachter bent. Het is net alsof je in Keets hoofd kunt kijken en helemaal wordt meegenomen in het avontuur. Er zit ook wat humor in het boek. Ze heeft namelijk ook te maken met normale problemen als ongesteldheid en gescheiden ouders. Keet is vooral bezig met het achterhalen wie de geest in de kamer naast haar is.

Zoë Gogolos

Zwarte zwaan- Gideon Samson

Rifka heeft iets geweldigs bedacht. Ze verzint altijd al goeie dingen, maar zo goed als nu is het haast nooit. Ja, oké, Duveke zegt dan misschien wel dat het niet kan, maar wat weet die er nou van? Rifka laat zich door niemand tegenhouden. Ze gaat de hele wereld voor gek zetten.
Een goeie schuilplaats vinden. Dat is het belangrijkste. Rifka moet daar eten en kleren verstoppen, en daarna zichzelf. Ondertussen krijgen haar ouders twee prachtige brieven en dan gaat alles vast en zeker precies zoals ze het heeft uitgedacht.
Het is een ingewikkeld plan. Gelukkig is Rifka het slimste meisje van de wereld. Met een klein beetje hulp van Duveke wordt dit de stunt van de eeuw. Rifka heeft aan alles gedacht. Dus wat kan er nog misgaan? Niks toch?
Bron: www.literatuurplein.nl

Recensie:
Dit boek is een boeiend verhaal over sociale druk in een groep, vriendschap en familie. Het boek bestaat uit drie delen die uit vanuit Duveke, Rifka en Olivier zijn geschreven. Je kan je goed inleven in het verhaal en het verhaal zou ook echt gebeurd kunnen zijn. Hierdoor kan je goed meevoelen met de personages. Het boek is voor iedereen vanaf twaalf jaar echt de moeite om te lezen.

 Sabine Bensink


Doorgeschoten - Mirjam Mous


Samenvatting:
Het verhaal gaat over Janna, die voor een jaar naar de Verenigde Staten verhuist. Daar zal ze bij haar oom Luke en tante Mary gaan wonen. Eenmaal in de Verenigde Staten hebben de buren een barbecue georganiseerd. Op die barbecue komt ze in aanraking met Eloy en Kenneth. Ze is nieuwsgierig naar hem en probeert contact te krijgen, maar Eloy interpreteert dit helemaal verkeerd. Eloy doet altijd onder voor zijn broer Kenneth en kan zijn broer niet uitstaan. Als Janna interesse in hem toont, wordt hij verliefd op haar. Echter, Janna blijkt niet verliefd op hem te zijn. Eloy ziet dit als een afwijzing. De frustraties blijven zich bij hem opstapelen.
De verloop van het verhaal laat lezen hoe de vier jongeren met elkaar omgaan en hoe het voor Janna is om in een vreemd land weer naar school te gaan. Aan het eind van het verhaal, wanneer zich een drama voltrekt, komen alle lijnen weer bij elkaar.

Bron: http://educatie-en-school.infonu.nl/samenvattingen/65263-boekverslag-doorgeschoten-mirjam-mous.html

Recensie:
In dit bizarre boek gaat het over de verschrikkelijke gevolgen van pesten en afwijzing. Dit boek vertelt eerst het verhaal over twee jongens die zich voelen afgewezen door hun klasgenoten en de maatschappij. Ze worden hier steeds bozer om en willen uiteindelijk wraak nemen. Daarnaast lees je hoe Janna hier onbewust een rol inneemt. Doordat zij niet ingaat op de verliefde gevoelens van Eloy, wordt Eloy nog bozer en gefrustreerder dan hij al was. Dit zorgt ervoor dat hij eerder vatbaar is voor de invloed die Kenneth op hem heeft.
De schrijfster heeft dit verhaal heel knap opgeschreven, want het grijpt je als lezer. Wanneer je het boek uitleest, blijf je geschokt en onder de indruk achter. Een spannend boek met een afschuwelijk einde, maar wel heel realistisch: deze dingen gebeuren (gelukkig heel af en toe) echt..
Waarschuwing: dit boek is niet geschikt voor leerlingen onder de 14 jaar.

Door: Marijke van Loon


Schoten in Schenkel - Ben de Raaf


Samenvatting: 
Roel Westland zit bij de Rotterdamse recherche. Hij werkt daar al jaren en heeft in dit boek te maken met een schietpartij. Daar
naast is er ook sprake van kidnapping in dit boek. Langzamerhand wordt duidelijker dat de zaken verband houden met elkaar. Als hij hoort dat de dochter van een belangrijke bankenier is gekidnapt, komt hij met zijn team in actie. Maar zal de dochter wel veilig terug komen?

Door: Marijke van Loon

Recensie:
Boeken over de plaats waar je vandaag komt zijn altijd leuk. Je herkent er een hoop van, weet ongeveer waar iets zou zijn gebeurd en hebt gewoon een veel beter beeld bij het verhaal. Ben de Raaf heeft een hele serie geschreven over Roel, de rechercheur bij de politie in de omgeving van Rotterdam Rijnmond. Als je zelf in Rotterdam of omgeving woont, gaat het verhaal hierdoor extra voor je leven. Dit komt omdat je de plaatsen van de kidnapping of de plek van het vuurgevecht misschien herkent.
In dit boek gaat het over een schietpartij, kidnapping en afpersing. Een erg leuk boek voor iedereen die meer wilt weten over de politie of misschien zelf later bij de politie wilt!

Door: Marijke van Loon



Haar naam was Sarah- Tatiana de Rosnay
 

Haar naam was Sarah is een dubbelroman en beschrijft het verhaal van Julia Jarmond, een Amerikaanse vrouw die in Frankrijk is gaan werken als journaliste. Ze is daar ook getrouwd met haar man, Bertrand Tézac, en heeft met hem een dochter van tien, Zoë. Ze gaat verhuizen naar het voormalige huis van de grootmoeder van Bertrand, die door iedereen Mamé genoemd wordt, en in een verzorgingstehuis woont. Ze krijgt bij haar werk de taak om een artikel te schrijven over de razzia die tijdens de tweede wereldoorlog in Parijs gebeurde. In het Velodrome d’hivre (Vel d’hiv) zijn in 1942 vele Franse joden verzameld om vervolgens gedeporteerd te worden naar het vernietigingskamp Auschwitz, en om nooit meer terug te keren. Terwijl ze bezig is met het onderzoek, komt ze erachter dat ze meer te maken heeft met de razzia van ’42 dan ze eigenlijk dacht...

Tegelijkertijd wordt het verhaal verteld van Sarah Starzinski, een joods meisje van tien jaar oud die in juni 1942 wordt gewekt om meegenomen naar het Vel d’hiv. Ze denkt dat het niets ernstigs is, en dat ze aan het einde van de dag weer thuis is met haar vader en moeder. Voor de zekerheid verstopt ze toch haar broertje Michel in een geheime kast, waar alleen Sarah, Michel, moeder en vader van weten. Als vervolgens vanuit het Vel d’hiv naar een ander kamp wordt vervoerd, beseft ze dat ze voorlopig niet meer naar huis kan en besluit ze te ontsnappen en haar broertje te redden.

Recensie:
Je moet bij dit boek eerst even de manier van lezen doorkrijgen: je leest namelijk twee verhalen tegelijkertijd. Als je dit eenmaal doorhebt, heeft het boek je helemaal er wordt het steeds spannender. Een boek dat heel geschikt is voor jongens en meisjes uit de derde klas. Het boek grijpt je, zodat je wel door wilt lezen. Daarnaast is het een goed verhaal, beter dan de film!




Alles is weg- Anke Kranendonk en Lieke Kranendonk

Muis en Fae zijn al vanaf hun kleutertijd vrienden. Samen met Truc, Jason, Dolores en Patrique vormen ze een hechte vriendengroep. Met Muis als middelpunt en als grote gangmaker. Want waar Muis is, gebeurt iets. Hij maakt grappen, rookt wiet, duikt van hoge bruggen, verstopt zich op het dak van school en saboteert de bewaakte spoorwegovergang in het dorp. Hij is een vrolijke donder met een groot hart. Maar op een mooie onbezorgde dag verandert alles. Hij staat op een brugreling, stapt mis, verliest zijn evenwicht en valt.

 

'Hij valt dieper.
Vlak langs de betonnen pijler waar de brug op rust en die onder water breder is dan daarboven.
Met een onhoorbare plons valt hij in het water.
Er komen luchtbellen, tien, vijftien.
Dan is het water weer rimpelloos, stil en zwart.'

 

Eerst wíl Fae niet geloven dat Muis dood is. Later kán ze het niet geloven. In het busje van de politie, vlak na het ongeluk, verdwijnt Fae ‘in een grote grijze zak, die zich nauw om haar heen sluit en waarbinnen niets gebeurt. Er zit een ritssluiting in de zak. Van onder tot boven zit hij dicht, zodat alles van buiten niet naar binnen kan.' Het verdriet is te groot voor Fae.

 

In ‘Alles is weg' schrijft Anke Kranendonk het verhaal op van haar nichtje Lieke, die dit allemaal echt meemaakte. Daardoor is het vooral een eerlijk boek geworden, geen opgeklopt verhaal waarbij je van de ene in de andere vreselijke gebeurtenis valt. Nee, Kranendonk schrijft op wat er was en wat er is, niets meer en niets minder. ‘Alles is weg' gaat dus over gewone mensen. Over hun verdriet, hun vriendschap en één stom ongeluk.

 Je leest wat Fae denkt: ‘Wat is zij ongelooflijk stom geweest. Zij heeft alles verpest'. Ze geeft zichzelf de schuld: als zij niet zo stom was geweest, had ze Muis kunnen redden. In haar dromen is dat zó gemakkelijk, ze had alleen maar haar hand hoeven uit te steken. Ze denkt zelfs dat iedereen het haar kwalijk neemt dat zij Muis niet heeft gered. Dat is natuurlijk niet zo, en je zou Fae wel willen toeroepen dat zij er echt niets aan kon doen!

Anke en Lieke Kranendonk vertellen hoe Fae leeft met dit grote verdriet. Ze vertellen hoe Muis' ogen haar achtervolgen, hoe haar tranen op raken en ook hoe anders haar vrienden allemaal reageren op Muis' dood. Pas veel later durft Fae langzaamaan weer een beetje gelukkig te zijn, durft ze weer verliefd te worden en uit te gaan. Gelukkig ‘op een bodem van verdriet' noemt Fae dat.
Bron: www.leesfeest.nl


Recensie:

 

Dit waargebeurde verhaal laat je intens emoties meevoelen en trekt je het verhaal in. Het boek is in verschillende delen ingedeeld maar dit maakt niets uit. Je blijft makkelijk verder lezen. Het boek is goed te volgen en het zijn duidelijke en krachtige zinnen. Het boek laat goed zien hoe elke tiener met zijn of haar verdriet omgaat of dit helemaal niet kan. Het schuldgevoel van Fae is zo sterk dat eigenlijk niemand dit bij haar weg kan halen. Het boek is naar mijn idee wel meer gericht op volwassenen geschreven dan voor tieners. Hierdoor is het boek soms een beetje afstandelijk.

Sabine Bensink

 

 

Achter de maan - Sharon Creech

'

Nadat haar moeder hen plotseling alleen achter liet, verhuisde Salamanca met haar vader naar de staat Ohio. Nu, ruim een jaar later, maakt ze met haar opa en oma een roadtrip door Amerika. Ze zijn op weg naar Idaho, de plaats waar haar moeder naartoe ging nadat ze Salamanca en haar vader achter liet. Salamanca wil graag op de dag van de verjaardag van haar moeder in Idaho zijn, omdat ze hoopt dat ze juist op deze dag haar moeder over kan halen om mee terug te komen naar huis.

Tijdens de reis die Salamanca samen met haar grootouders maakt, vertelt ze het verhaal over haar vriendin Phoebe. Haar moeder verdween ook plotseling maar zij kwam weer terug. De roadtrip wordt een reis vol bijzondere verhalen, waarin veel gebeurt en ze ook een aantal vreemde m
ensen tegenkomen. Haar grootouders weten niet dat Salamanca juist op de verjaardag van haar moeder wil aankomen op de plaats van bestemming, dat heeft ze geheim gehouden. Het wordt nog spannend of ze op tijd aan zullen komen in Idaho, want de reis verloopt niet helemaal zoals Salamanca hoopt...

 

Recensie

Dit boek gaat over reizen, een onderwerp dat niet heel erg vaak in jeugdboeken voorkomt. Dat maakt dit boek zo speciaal. Het verhaal is spannend omdat er heel het boek een beetje de sfeer is van een geheim. 'Achter de maan' is echt een aanrader als je zelf gaat reizen, lekker om in weg te kruipen in het vliegtuig!

 

Super! - Endre Lund Eriksen 

Zonder dat haar ouders het weten meldt Julie zich ziek voor het kamp. Tegen haar ouders zegt ze dat ze zich heeft vergist in de tijd, dat ze wat later wordt  opgehaald. Haar ouders vertrekken naar hun vakantiebestemming en Julie heeft het rijk alleen. Haar plan voor de komende week: zich niet meer als het muurbloempje gedragen dat alleen maar luisterboeken en muziek luistert en graag thuis op de bank hangt. Vanaf nu is ze ´Queen of the World´. Ze zal voor zichzelf opkomen en zoekt het spannende uitdagende leven op. Gewapend met een lijst met dingen die ze wil doen begint ze de week. 

Al snel komt ze door haar brutalere houding in contact met Jomar. Eigenlijk weet ze niets van hem. H
ij woont ineens in het huis van de buurman, vertelt weinig en houdt afstand. Hij helpt haar met de lijst, die hij stiekem heeft gelezen op haar computer. Samen gaan ze op avontuur uit en vinken ze punten van haar lijstje af. Toch knaagt er iets. Julie krijgt totaal geen hoogte van Jomar. Waarom houdt hij afstand? En dan die uitspraken van mensen die ze tegen komen én het gevoel dat hij iets voor haar verbergt... Kan Julie Jomar eigenlijk wel vertrouwen? En lukt het om haar om de week alleen thuis geheim te houden voor haar ouders?

 

Recensie

Dit boek dankt zijn spanning aan het feit dat je aan de ene kant meer weet als lezer, je weet namelijk dat Julie alleen thuis is en haar ouders weten dat niet. Aan de andere kant weet je niks als lezer, omdat je geen hoogte kunt krijgen van Jomar. Is hij wel te vertrouwen? Een boek dat dus van twee kantne spannend is en een onverwacht einde heeft!