Dé site om een boek te kiezen!

Puberteit
Bij dit genre lees je alle boeken die gaan over de puberteit en haar problemen.

 

Geek girl (mooi anders!) - Holly Smale

Vanaf het moment dat Harriet is gespot in het winkelcentrum door een modellenbureau gaat alles super snel. Voor ze het weet zit ze op het kantoor van het modellenbureau en wordt ze gekeurd door Yuka Ito, een grootheid in de modewereld. Niet dat ze enig idee heeft wie die vrouw is, Harriet heeft totaal geen verstand van mode. Toch wil Ito haar als nieuwe gezicht van het modemerk Baylee. Totaal overrompeld gaat Harriet als model naar huis, dit is namelijk haar kans om eindelijk populair te worden.

Een klein probleempje heeft Harriet wel. Het is namelijk nooit haar doel geweest om model te worden. Mode boeit haar eigenlijk niet. Model worden is wél de droom van haar beste vriendin Nat. En die droom pakt Harriet nu van haar af. Ze voelt zich ontzettend schuldig, maar kan niet anders dan erover liegen. Dit is namelijk haar kans om eindelijk van dat stomme geeky imago af te komen. Ze wil niet meer de geek zijn waar iedereen een hekel aan heeft. Ze wil eindelijk ook eens populair zijn onder haar klasgenoten.

Recensie

Sorry jongens, maar dit is een écht meidenboek! Geek girl gaat over van alles dat meiden bezig houdt tijdens hun middelbare schooltijd (en daarna). Een lekker meidenboek over mode, model zijn en vriendschappen. Daarnaast gaat dit boek er ook over hoe het is om een geek te zijn. Meiden, ren naar de bibliotheek en haal dit boek!


Hoe overleef ik mezelf?- Francine Oomen


De puberteit, hoe voelt dat eigenlijk? Jij verandert, maar doen je ouders dat ook? Of denken ze nog steeds dat je een kleuter bent? Wat doe je als je ouders het er niet mee eens zijn dat je:
- graffiti gaat spuiten?
- een piercing laat zetten?
- en er een eigen mening op na houdt?
En wat doe je als je gepest wordt, terwijl je wilt dat iedereen van je houdt?

Rosa bedenkt voor al deze vragen een oplossing: Rooz, de nieuwe versie. Maar is ze daar zelf nu wel zo blij mee? En is de wereld blij met Rooz?

Dit is een onmisbaar boek voor elke puber, en voor iedereen die van plan is dat te worden. Over liefde, uiterlijk, onzekerheid en over moed en verandering. En het staat boordevol survivaltips!
Bron: www.literatuurplein.nl

Recensie:
Dit boek is een verhaal waar echt iedereen zich in kan verplaatsen ongeacht de leeftijd. Vele aspecten komen in dit boek voor zoals pesten, onzekerheid, scheiden, liefde, vandalisme enz. Er zijn e-mails in de tekst verwerkt met taalgebruik wat daarbij hoort. Ondanks dat is de tekst goed begrijpelijk. Ik denk dat iedereen wel iets van zichzelf herkent in dit boek.
Dit boek is winnaar van de Kinderjury 2003, de Hotze de Roosprijs 2003 en de Jonge Jury 2004.

Sabine Bensink



Gevlogen- Helena Hanstede


Op de eerste schooldag op haar nieuwe school maakt Merel een verpletterende eerste indruk: ze glijdt uit over een banaan en haar klasgenoot Patricia zet haar genadeloos voor schut ten overstaan van de hele klas.
Desondanks raakt Merel in de ban van Patricia, die precies is zoals zij zou willen zijn: zelfverzekerd, populair en oogverblindend. Ze is dan ook blij verrast als Patricia opeens toenadering zoekt. Algauw blijkt dat het niet eenvoudig is om bevriend te zijn met Patricia. Achter haar stoere houding schuilt een onzeker meisje, dat worstelt met afschuwelijke geheimen. Ze gedraagt zich grillig en wraakzuchtig. De zorgzame Merel is echter vastbesloten om haar te helpen. Maar tot welke prijs?

Recensie:
Ik werd in het boek gezogen door de leuke manier van schrijven. Ik wilde doorlezen om te weten wat er zou gaan gebeuren. Het boek vertelt dat je niet mag oordelen op iemands uiterlijk. Iedereen heeft een reden tot zijn of haar gedrag en uiterlijk. Steeds opnieuw blijf je jezelf afvragen of Merel Patricia zal gaan helpen of dat ze haar laat vallen.
Het eerste hoofdstuk vertelt hoe het boek is afgelopen. De andere hoofdstukken vertellen je hoe de gebeurtenis tot stand is gekomen. Eerst verwarrend maar daarna heerlijk om te lezen.



Tanja's song- Nanda Roep

 
Dit boek gaat over Tanja, ze zit in de eerste klas van de middelbare school. Tanja vindt het helemaal niet leuk op school. Haar oude basisschoolvriendin Majran gedraagt zich anders en krijgt andere vriendinnen.  Overal zijn groepjes en ze heeft geen vriendinnen. Gelukkig heeft ze nog wel een vriendje, Mike. Daar kan ze echt heel erg goed mee praten en hij is heel lief voor haar. Samen doen ze allemaal leuke dingen en gaan ze overal heen.
Maar dan doet Mike ineens heel anders. Hij verbergt iets voor haar. Maar wat? Ze heeft geen idee wat er aan de hand is. Als ze haar “vriendin” Marjan vraagt wat er is, geeft ze heel vaag antwoord. Is ze geen vriendin meer? Wat is er met Mike aan de hand?

Recensie:
Ik vind het boek heel erg goed geschreven en erg leuk om te lezen.. Door de manier van schrijven leef je met Tanja mee en krijg je een goed beeld van hoe zij zich voelt en waarom ze zich op een bepaalde manier gedraagt. Het boek is heel herkenbaar; meiden van Tanja haar leeftijd hebben veel problemen, emoties en dilemma’s.
Het boek zou ik vooral meiden die op de middelbare school aanraden. Ik weet zeker: Het boek lees je in één keer uit. 



Radeloos- Carry Slee

 
Paco’s vader heeft een garage met heel veel oude auto’s. Paco komt daar zelf ook heel vaak om aan zijn bestelbusje te werken die hij van zijn vader heeft gekregen. Paco kan erg goed opschieten met zijn vader en gaat op een dag met hem mee een oude auto ophalen in een andere garage die een stuk verder is dan waar zij wonen. Hij wilt zijn telefoon niet meenemen en de batterij van de telefoon van zijn vader is op. Wanneer er plotseling iets ergs gebeurt onderweg kan Paco geen ambulance of 112 bellen. Hij gaat aan de weg staan en na een tijdje stopt er een vrachtwagen chauffeur, die de politie  belt. Eenmaal in het ziekenhuis krijgt Pace vreselijk nieuws te horen. 
Na het ongeluk klust Paco niet meer aan zijn bus en wil hij geen dj meer zijn. Het lijkt steeds erger te worden, als zelfs zijn vriendin het uitmaakt. 
Zelfs de website die hij samen met zijn vrienden maakt, kan hem niks meer schelen. 

Hij heeft een heel erg schuldgevoel en daardoor ziet hij zijn vrienden bijna niet meer. Alleen door een paar biertjes kan hij het even vergeten. Hierdoor raakt hij net zo in de problemen als zijn klasgenote en vriendin Yara. Zij probeert steeds dunner te worden om haar onzekerheid te verbergen. Daar gaat ze zo ver in dat ze uiteindelijk ook geen uitweg meer ziet. Maar Sterre, de beste vriendin van Yara ontdekt dat Yara niks meer eet of alles er uitkotst.

Alles lijkt voor Paco zo erg te worden, dat hij besluit weg te gaan. Dit plan mislukt omdat hij ziet dat Yara is flauwgevallen op school en hij bij haar wilt blijven. Niemand helpt hem en tenslotte besluit hij haar zelf naar het ziekenhuis te brengen, terwijl hij geen rijbewijs heeft. 

 
 

Doordat Yara in het ziekenhuis ligt, komt Paco in contact met de arts die ook bij zijn vader was. De arts vertelt hem iets waardoor Paco van zijn schuldgevoel afkomt. Hij was van plan om weg te lopen, maar hij is er nu niet zo zeker meer van.

Bron: Pauline (achternaam onbekend), http://www.scholieren.com/boekverslag/52101, aangepast door Marijke van Loon

Recensie:
In Radeloos draait het om Paco en Yara. Beiden hebben een leven dat wel lekker gaat, maar op een bepaald moment opeens helemaal veranderd. Het leven Paco verandert in één klap, letterlijk, wanneer zijn vader tijdens een auto-ongeluk om het leven komt. Paco had altijd een goede band met zijn vader. Samen werkten ze in de garage en Paco had zijn eigen bus waar hij altijd mee bezig was. Doordat zijn vader overlijdt, staat het leven van Paco opeens op zijn kop.

Tegelijkertijd is Yara doorgeslagen in het afvallen. Ze vindt zichzelf constant te dik en probeert steeds minder te lezen. Hoewel hun vrienden hen willen helpen, stooten Paco en Yara allebei de vriendschappen af. Hierdoor voel je je als lezer misschien gefrustreerd, omdat de hulp van die vrienden juist iets goeds is voor zowel Paco als voor Yara.

Ondanks alle problemen zijn Paco, Yara en hun vrienden met iets leuks bezig: ze maken een website voor een wedstrijd. Dit lijkt steeds beter te gaan, maar opeens blijkt dat hun site is gekopieerd! Hier zit iets of iemand achter en dat gaan ze dan ook proberen te ontdekken.

Het verhaal gaat naast al deze problemen ook over de liefde. Yara is al een hele tijd verliefd op Paco, maar hij ziet haar niet staan. Paco heeft al verkering met een meisje van een andere school, maar is dit wel zo'n goede relatie? En waarom heeft zij eigenlijk verkering met Paco? Gaandeweg in het boek krijg je hier langzamerhand antwoord op.

Een spannend, grappig en zielig boek over de problemen waar tieners mee te maken krijgen, echt een aanrader. Enne, als je het boek gelezen hebt, kun je ook altijd nog de film bekijken!

Marijke van Loon


Een-nul voor autisten- Karlijn Stoffels


Na een zelfmoordpoging moet de vijftienjarige Loes naar een Psychiatrische inrichting. Daar krijgt ze werkpunten en moet ze meedoen aan de dagopening, groepstherapie, sociale vaardigheden, creatieve therapie en psychodrama. Loes vindt het allemaal maar niks, het enige wat ze wil is rondjes lopen en met rust gelaten worden. Ze wil al dat gezeur niet, voelt zich als een heks tussen de konijntjes. Als ze haar gevoelscirkel moet tekenen is ze heel snel klaar: een zwarte stip op een groot wit vel. Tot ze merkt dat de therapie haar goed doet. Ze krijgt contact met de jongeren uit haar groep ('vroege stoornissen'). En vooral met Daniël (een van de 'autisten') kan ze het goed vinden. Hij was een wonderkind dat concertpianist zou worden, maar die nu zelfs geen noot meer wil spelen. Na vaak en hard vallen en langzaam overeind krabbelen mag Loes de kliniek verlaten.

Recensie:
Het boek wordt verteld in de ik-persoon. Kinderen die nog niks weten van een inrichting, krijgen er door het boek een goed beeld van. 

Aan het begin is het lastig om in het boek te komen, maar later heb je daar geen last meer van. Je krijgt goed te weten hoe Loes zich voelt en hoe ze denkt. Voor sommigen is het misschien lastig, maar ik vond het wel fijn om erover te fantaseren: Het boek heeft een open eind, je zult nooit te weten komen hoe het afloopt. 

 

Bartje- Anne de Vries

Wie kent niet het dromerige Drentse jongetje en zijn strijd met de vaak onbegrijpelijke grotemensenwereld? Het is geen toeval dat deze creatie van Anne de Vries nu reeds al 75 jaar lezers boeit en vertedert. Want Bartje is niet zomaar een jongetje uit een landarbeidersgezin. Met zijn scherpe observatievermogen weet hij zijn medemensen al heel vroeg te peilen, en ook de troost die hij vindt in de schoonheid van de natuur is nu wellicht herkenbaarder dan ooit. Bartje is een mens met zwakheden, maar sterk genoeg om ze onder ogen te zien. Dit boek is een prachtig relaas over het leven van een eenvoudig jongetje, dat onder moeilijke omstandigheden opgroeit. Maar het dromen heeft hij gelukkig niet afgeleerd.
Anne de Vries schetst in Bartje met zijn eenvoudige en natuurlijke verteltrant een treffend beeld van het vroegwijze jongetje uit een Drents landarbeidersgezin.
Bron: www.literatuurplein.nl

Recensie:
In dit boek lees je over de kinderjaren en groei naar volwassenheid van Bartje. Het is heel realistisch geschreven. De tijd die in het boek verstrijkt is ongeveer zes jaar. Het boek speelt zich af in de jaren dertig.
Het verhaal is in sommige stukken erg grappig om te lezen. De humor die in het verhaal wordt gebruikt kun je soms ook zien als sarcasme. Naast de humor zitten er ook verdrietige elementen in het verhaal zoals de dood van Bartje zijn moeder.
Het boek speelt zich in Drenthe af en dit zie je ook goed terug in het boek door de gebruiken en het taalgebruik.

Sabine Bensink



Sprong in de leegte- Lydia Rood


Cornelie Vergouwe heeft op haar zestiende nog nooit een vriend of vriendin gehad. Ze begrijpt haar leeftijdsgenoten niet en leeftijdgenoten begrijpen haar niet. De enige die haar accepteert is haar zusje Elsa, die tegen haar opkijkt en het niet erg vindt dat Cornelie een paar onsjes hersens meer heeft. Maar Cornelie ziet niets in school, ze verveelt zich er mateloos. Om de verveling te verdrijven zoekt ze gevaar en sensatie: in het circus, met een groepje skaters, als vriendinnetje van een loverboy. Alleen op een paardenrug, of op het dode punt van een sprong, kan ze vergeten wie ze is.
Dan gebeurt er iets vreselijks. Het is haar schuld, en ze kan zichzelf niet vergeven. Ze loopt weg van huis, maar haar herinneringen, haar schuldgevoel en vooral die ellendige hersens gaan gewoon met haar mee. Ze staat op het punt een definitieve oplossing te kiezen, als ze een oude man ontmoet die alles weet van schuld en spijt. Hij dwingt Cornelie haar leven op te schrijven.
Bron: www.literatuurplein.nl

Recensie:
Dit boek is vanuit de ik-persoon geschreven. Dit moet je smaak zijn wil je het boek makkelijk kunnen lezen. Er wordt zowel spreek als schrijftaal gebruikt maar dit is niet storend. Het boek is warrig geschreven en je moet er goed bij blijven wil je het verhaal snappen. Aan het einde van het boek klinkt het verhaal al logischer. In sommige hoofdstukken is het boek langdradig maar het is wel intrigerend om te zien hoe een hoogbegaafd meisje er mee omgaat dat ze zo slim is, ook al lijkt niemand haar te snappen.

Sabine Bensink



Patatje oorlog- Derk Visser


Kelly en Joy zijn hartsvriendinnen, die alles met elkaar delen. Jongens, lauwe cola en hun geheime plek in de duinen. Op het bankje bij het strand bespreken ze van alles, terwijl ze uit kijken over zee met een sigaret in de hand.  Ze praten over schurende strings, over condooms, over oorlog en dood, over God die niet bestaat. Ze houden van het leven, maar het leven houdt lang niet altijd van hen. 
Allebei hebben ze het niet zo fijn thuis. Als puber kan je het namelijk niet altijd even goed vinden met je ouders. Gelukkig hebben ze altijd elkaar nog. Joy en Kelly kunnen samen praten over hun problemen en diepste geheimen. 

"En achter de duinen de gele gloed van onze stad. Onze rotstad. Dit is onze wereld. Onze rotwereld. Het is stil om ons heen. Iedereen slaapt, behalve wij. Wij waken over ons koninkrijk. Kelly pakt twee sigaretten en klemt ze tussen haar lippen."

Zoë Gogolos 


Recensie:
Een leuk boek waarin je jezelf snel zult herkennen. Toch net wat anders dan het algemene meidenboek, want het boek scheidt zich af van de rest door  erg ontroerende situaties 
simpel te verwoorden. Als je het zo lijst lijken de meisjes heel makkelijk te praten over nare dingen, maar je hoort het achterliggende verdriet door de eenvoudige zinnen heen. Dit maakt het lezen van dit boek ook makkelijk. Ook het lettertype is groot.

De schrijver gebruikt veel details in zijn verhaal en maakt het daardoor erg realistich. Zijn manier van schrijven dwingt je bijna om verder te lezen. Hier een voorbeeld uit het boek:

''Danny,' zeg ik.  'Hou je van mij?' Zijn donkere ogen liggen diep in zijn hoofd, zijn lange wimpers hebben iets vrouwelijks. Heel wat meisjes zjin in die ogen verdwenen. Met zijn wijsvinger schuift hij een bikinibandje van mijn schouder.' 

Het lijkt net of je bij de meisjes op het bankje zit, kijkend naar de zonsondergang op "hun" strand. Rond Kelly en Joy gebeurt niet veel bijzonders, maar hun kletspraatjes zeggen genoeg. Ze praten over onderwerpen die je misschien ook zelf hebt. Doot het lezen van het boek kun je zien hoe zij dingen oplossen. Je leert de meisjes echt  kennen en je deelt hun gevoelens. Een kijkje in het leven van deze beste vriendinnen is zeker de moeite waard. Een prachtig boek voor meiden die houden van kletspraatjes en avonturen. 

Zoë Gogolos


Vrij zijn- Eva Burgers


Dit boek gaat over Cas en Bruno. Ze hebben een bewogen zomervakantie achter de rug en beginnen met schone lei aan hun tweede schooljaar op de Academie voor Uitvoerende Kunsten. Cas is nog steeds stapel op Lizzy, maar kan de vlinders in zijn buik moeilijk overeenstemmen met de toekomstplannen in zijn hoofd. Bruno heeft heftige gevoelens voor Quinty en kan het niet verdragen als andere mannen alleen al naar haar kijken. Niet alleen hij zelf, maar iedereen wordt stapelgek van zijn gedrag… Zullen de twee vrienden de juiste balans weten te vinden tussen gebondenheid en vrij zijn?

Recensie:
Ik vind dat het boek heel erg snel over “het verhaal” heen gaat. Er wordt over bijna geen onderwerp dieper in gegaan en in 190 bladzijdes is het hele schooljaar voorbij. De schrijfster gaat van de zomervakantie in no- time naar de herfstvakantie, voorjaarsvakantie en de examen periode. Ik vind dit nogal jammer. Ik zou graag veel meer te weten willen komen over de gevoelens van de personages en de gedachten. Waarover ik ook bijna niets te weten ben gekomen is over de thuissituatie  van Lizzy, Mara, Quinty, Bruno, Cas en Anne. Dit vind ik erg jammer.
Het voordeel is, is dat het boek snel uit is. Het is prettig om in te lezen en er is gebruik gemaakt van een eenvoudig taalgebruik. Het boek spreekt mij vooral aan omdat het over mijn hobby en sport dansen gaat. 



Het boek van beer- Francine Oomen



Beer heeft altijd honger, hoeveel ze ook eet, haar holle gevoel in haar maag gaat nooit weg. Ze houdt veel van lezen en heeft geen verkering en geen vrienden. Soms is ze best wel onzeker maar daar heeft ze haar hartjes voor. Als ze dan een vraag heeft pakt ze een hartje en die geeft daar antwoord op. Als ze niks met het antwoord kan eet ze hem snel op.


Het probleem van Beer is dat haar vader nooit over hun moeder praat. Het is net of hij daar nooit over wil praten. Plotseling vindt ze foto’s van haar moeder in de kelder en bedenkt dat ze alle drie wel wat van haar hebben. Ze laat de foto’s aan Sam zien en die vindt dat ze het aan hun vader moeten vertellen. Eerst wil hij er niet over praten maar uiteindelijk komt het er met veel emotionele gevoelens uit. Beer is heel blij dat ze nu normaal met hun vader over hun moeder kunnen praten.


Oom Ranja heeft een snoepwinkel waar Beer heel vaak komt om snoep te kopen. Oom Ranja is heel aardig en lief en noemt Beer altijd Zwaantje omdat hij vindt dat Beer een mooi uiterlijk heeft. Donderdags moet oom ranja naar het ziekenhuis. Hij moet aan zijn oog geopereerd worden want hij heeft staar in zijn oog. Later komen ze er nog achter dat hij suikerziekte heeft. Terwijl oom Ranja in het ziekenhuis ligt past Beer op de winkel. De eerste dag begint leuk, maar eindigt in een nachtmerrie! Beer wordt bedreigd en overvallen. Hoe zou dit aflopen?

Bron: Janine (achternaam onbekend) http://www.scholieren.com/boekverslag/60385, bewerkt door Marijke van Loon

Recensie:
Iedereen kent de boeken van ‘Hoe overleef ik…?’ van Francine Oomen wel, maar ken je ook de boeken over Sam, Pip en Beer? Het eerste deel van deze serie gaat over Sam, de shopverslaafde van de drieling. In dit tweede deel wordt het verhaal van Beer verteld, het meisje dat teveel snoept en daardoor erg dik is. Beer heeft al sinds haar geboorte geen moeder meer en moest vroeger altijd voor zichzelf zorgen. Dit komt omdat haar vader, die schrijver van beroep is, dit niet deed. Hij had jarenlang geen inspiratie voor zijn boeken en sloot zich op. Uiteindelijk bleek dat hij een tumor had.

In 'Het boek van Beer' gaat het verhaal verder waar 'Het zwanenmeer (maar dan anders)' is gestopt. Dit keer kijken we door de ogen van Beer. Beer is zoals gezegd gek op snoepen.Daarnaast houdt ze heel erg van lezen en leren en is ze niet populair in de klas. Ze heeft nog nooit een vriendje gehad en denkt ook dat ze er nooit één zal krijgen.
Beer is vaste klant bij het snoepwinkeltje van oom Ranja. Als zij daar een tijdje werkt omdat hij in het ziekenhuis ligt, gebeurt er iets engs: een aantal jongens beginnen van alles te stelen uit de winkel. Bijzonder genoeg krijgt ze op een gegeven moment contact met Mo, één van die jongens. Hij waarschuwt haar omdat ze de winkel willen overvallen. Samen zorgen ze ervoor dat de overvallers in de maling worden genomen.

Het boek is aan de ene kant serieus, want het gaat soms wel over serieuze onderwerpen (zoals overgewicht), maar aan de andere kant ook heel grappig. Na een tijdje gaat ook de liefde een rol spelen in het boek en dat zorgt voor een leuke wending. Het boek is zeker een aanrader, voor zowel jongens (laat je niet tegenhouden door de hartjes op de voorkant!) als voor meisjes.

Marijke van Loon



De gang met gele deuren- Ron Molemaker



Als Martje hoort dat ze moet verhuizen van de grote stad Amsterdam naar een klein dorpje IJsselstein, ziet ze het helemaal niet meer zitten. Weg van haar vriendinnen, weg van haar school, weg van alles. In IJsselstein wordt het er niet beter op, ze heeft geen vriendinnen en moet in de klas naast Brenda zitten, een meisje die er helemaal niet bij hoort. Ze is onder de indruk van Gabriëlle, een zelfverzekerd meisje waar iedereen naar opkijkt. Als Brenda haar vertelt, dat Gabriëlle de leidster van een criminele bende is, wil Martje haar niet geloven. Omdat Martje zich eenzaam voelt, gaat ze naar de markt toe. Daar steelt ze een armbandje en een blauw petje. Wat Martje op dat moment niet door heeft, is dat Gabriëlle mee zit te gluren en haar op school daarop aanspreekt. Doordat Gabriëlle het wil vertellen als Martje niet meedoet, laat ze zich meesleuren in de bende. Ze neemt drugs, steelt steeds meer en bedreigt mensen. Zelfs Brenda moest er aan geloven. Zij werd bedreigd door Gabriëlle en ook daar was Martje bij. Hun zogenaamde clubhuis is een crimineel pand. Wanneer dat pand in de brand vliegt als Martje er bij betrokken is, schrikt ze zich rot. Ze vraagt zich af of de keus om met Gabrielle bevriend te zijn, wel een goede keus was. Maar Martje kan gewoon niet meer terug! Zo wordt ze bekend bij de politie. Ze hoort dat Gabriëlle ooit met een jongen genaamd Kars heeft gehad en hem nu niet meer wil zien, omdat hij het heeft uitgemaakt. Kars heeft ook een bende net als Gabrielle en nu het is zijn bende tegen die van Gabriëlle.

Als Gabriëlle op een gegeven moment hoort dat Meral met Kars is gesignaleerd, slaan bij haar de stoppen door. Meral zal boeten. Als ze met z’n vieren op het perron staan, krijgt Martje een duw in de rug, waardoor ze Meral aantikt. Er komt een tram van rechts en Meral komt eronder. In alle verwarring wordt Martje tot schuldige aangewezen. Zo komt Martje in de gevangenis terecht. In de gevangenis probeert ze zich te herinneren wat er gebeurd is. Hoe het allemaal gegaan is en hoe het komt dat Meral dood is. In de gevangenis leert Martje een nieuwe vriendin kennen, Gladys. Zij helpt Martje gedeeltelijk met het leven in de gevangenis en ze worden goede vriendinnen. Ook is er één jongen die haar steeds komt opzoeken in de gevangenis. Glenn, de jongen die vanaf de eerste dag al een oogje op haar heeft. Hij steunt haar heel erg. Martje weet, dat hij een echte vriend is. Als het bijna zeker is dat Martje de schuldige is, komt er een getuigen. Hij heeft gezien dat Gabriëlle Martje duwde en dat het dus haar schuld is, dat Meral dood is.


Recensie:

Dit boek is geschreven vanuit twee soorten tijd: de verleden tijd en de tegenwoordige tijd. Aan de ene kant blikt de hoofdpersoon, Martje, de hele tijd terug op wat er is gebeurd en hoe het is gekomen zoals de situatie nu is. Ze zit op dat moment namelijk in de gevangenis. Door de 'nu-ogen' kun je kijken naar hoe het leven in de gevangenis er voor haar uit zit. Je krijgt steeds een klein stukje van de informatie, waardoor je nieuwsgierig raakt naar wat en nou eigenlijk is gebeurd. Ik vind dat de schrijver dit heel slim heeft bedacht. Hij maakt je nieuwsgierig omdat hij maar een gedeelte van het verhaal vertelt.

 Aan de andere kant hoor je in welke situatie Martje zat. Hierdoor blijft het boek spannend, omdat je het in eerste instantie niet direct snapt. Het perspectief wordt dus de hele tijd gewisseld. De gebeurtenissen uit het verleden worden in de tegenwoordige tijd verteld en precies dat maakt het soms verwarrend. Doordat je het verhaal vanuit Martje beleefd, vind je haar zielig en heb je medelijden met haar. Je snapt daarom veel beter wat ze doet. Aan de andere kant voel je je soms machteloos omdat je zou willen dat ze andere keuzes zou maken. Het is sowieso een heel spannend boek, waarin de thema’s drugs, bendes, diefstal en zelfs moord voorkomen. Daarnaast weet de schrijver jou als lezer heel goed mee te slepen in het verhaal, zodat je er helemaal in zit en zodat je Martje helemaal begrijpt in haar keuzes. Een heel erg goed en spannend boek!

Marijke van Loon

Kamer 16, een zomer vol verrassingen - Maureen Johnson
'

 

 

Scarlett woont met haar ouders, twee zussen en broer in hun familiehotel in New York. De zomer belooft weinig goeds: terwijl haar vriendinnen hun vakantie in luxe, verre oorden doorbrengen, moet Scarlett bijspringen in het hotel.
Voor haar vijftiende verjaardag krijgt ze volgens traditie de sleutel van een van de hotelkamers. Gasten die in deze kamer logeren, vallen voortaan onder haar hoede. Het wordt kamer 16, de meest chique kamer van Hopewell.

Recensie:

Het boek is vertaald uit het Amerikaans wat uitstekend gedaan is. Een mooie omslag van het boek, waardoor meteen je aandacht getrokken wordt. Het boek is vlot geschreven en er komen veel hilarische momenten in het boek voor. Een echte meidenroman, waarin communiceren en opgroeoen de basis is voor het verdere leven.



Niets zeggen!- Elly de Vries


Mik en Meike hebben allebei een geheim. Ze zitten samen bij elkaar in de klas en hun vriendschap begint erg hecht te worden. Meike’s geheim is herkenbaar: ze is verliefd op Mik. Samen met haar vriendinnen heeft ze een weddenschap gesloten over wie het eerst een jongen zal kussen. HHaar gekozen kandidaat is uiteraard Mik. Of Mik ook verliefd op haar is, is nog maar de vraag. Miks geheim ligt namelijk iets anders: hij is eigenlijk een meisje in een jongenslichaam. Dit heet genderdysforie. Mik voelt zich niet prettig als jongen, hij had eigenlijk in een meisjeslichaam geboren moeten worden. Hij wil dat Meike de eerste wordt aan wie hij zijn geheim bekend maakt, naast zijn ouders en broers. Als Mik tegen Meike zegt dat hij haar iets moet vertellen, weet ze het zeker: Mik is ook verliefd op haar. Dan kan ze eindelijk voor het eerst met een jongen zoenen! Maar hoe zal Meike reageren als ze erachter komt dat dit niet het geval is? Zal ze Mik nog aardig vinden? Mik wordt op school veel gepest en er zit dus een groot risico aanvast dat Meike het doorvertelt. Dan al de hele school hem uitlachen en niet alleen Thomas en zijn vrienden.

Zoë Gogolos


Recensie:
Dit is een heel realistisch verhaal over iemand die worstelt met zijn genderdysforie en het pestgedrag van zijn klasgenoten. Het verhaal ontroert je zeker, maar geeft sterke voorbeelden over hoe je dit kan accepteren. Je leeft je helemaal in, Miks gevoelens lijken samente smelten met je eigen. 
Je neemt dit keer een kijkje in Miks gedachten, hoe hij zich voelt, helemaal alleen en niemand om te vertrouwen. Door deze verplaatsing in het personage weet  je hoe het voelt om met zo'n groot geheim rond te lopen en je voelt de akeligheid van pesten. Dit verhaal vertelt je hoe je om kan gaan met genderdysforie bij jezelf of in je omgeving. De moraal van het verhaal is dat je iemand moet accepteren zoals hij of zij is.   Zijn ware 'ik' komt nooit naar voren, behalve wanneer hij thuis is. Het pestgedrag maakt zijn leven ook niet makkelijker. Je ziet wat het pestgedrag iemand aandoet en dat is een waarschuwing vond ieder. Ook gaat het over de dagelijkse problemen als afgewezen verliefdheid. Meike heeft te maken met liefdesverdriet. Hoe fijn je verliefdheid ook voelt, als de ander niks voor jou voelt blijft er alleen maar leegte over. De perspectiefwissling in het boek maakt het erg spannend, omdat je weet wat Mik en Meike allebei denken maar ze weten dit niet van elkaar. Gelukkig ontstaat er tussen de twee een echte vriendschap. Deze bewijst dat je met vrienden alles kunt doorstaan. Het is mooi om te zien dat Mik en Meike als een team tegen de pesters opstappen en zich niet meer laten kleineren. 

Zoë Gogolos


Ezzie’s wereld- Francine Oomen 


In Ezzie's wereld zul je je niet snel vervelen. Constant beleeft ze nieuwe dingen. Ze verhuist van de stad naar het platteland in het oude huis van haar oma. Op het eerste gezicht lijkt het haar niks maar nadat ze heeft gezien hoe groot de vila is en er een butler bijkomt is ze helemaal verkocht. Hij maakt lekkere taartjes en koekjes voor haar, dus hij mag zeker blijven. Bij een nieuw huis hoort natuurlijk ook ee nieuwe school. Haar klasgenoten zijn niet echt de leukste mensen, totdat ze JD ontmoet. Een superknappe jongen, waar ze al snel verliefd op wordt. Het kan allemaal niet meer beter worden wanneer Henri de butler haar een varkentje geeft. Alles gaat goed totdatbutler Akelige Archibalt, een verloren halfbroer, de helft van de erfenis wil. Ze moeten waarschijnlijk weg uit het huis... Zal dit nog goedkomen zodat ze samen met Henri in het huis kunnen blijven?

Zoë Gogolos


Recensie:
Dit dagboek staat vol leuke plaatjes en hilarische humor. Het maakt het verhaal leuker om te lezen, want bij alles wat Ezzie schrijft staat een plaatje om het wat duidelijker of grapppiger te maken. Iets heel bijzonders wat ik zelf nog nooit iemand anders heb zien doen. Francine Oomen staat bekend om haar meidenboeken, maar dit is een echt dagboek. Hierin zie je hoe iemand zich voelt, wat er in het leven gebeurt en dit alles vanuit de ik-persoon.

Ezzie komt ook voor in de Hoe overleef ik-serie als de beste vriendin van Rosa. Nu schrijft Francine Oomen een uitstapje naar het leven van Ezzie. In dit boek komt Rosa ook logeren dus het loopt allemaal heel goed samen. Als je de hoe overleef ik-serie helemaal hebt uitgelezen is dit een mooie toevoeging.

Ezzie is een is een creativeling die de puberteit ingaat met al zijn tegenslagen en leuke kanten. Als ze iets meemaakt dat minder leuk is, weet ze er altijd iets grappig van te maken. Alle problemen die je als tienermeisje tegenkomt, beschrijft Ezzie met een humoristisch tintje. Ze krijgt te maken met puistjes, verliefdheid en chagrijnige ouders. Iets waar we allemaal wel mee te maken krijgen. En dan is het heel handig om te weten hoe je ermee om kan gaan. Een grappig meidenboek dat je niet snel laat liggen!

Zoë Gogolos



Studie, seks en sla- Carolyn Mackler


Mara leeft een perfect leven: hoogste cijfers van de hele school, goed gedrag, een baantje en een rijke toekomst op de universiteit. Alles is mooi totdat haar oudere zus weer eens gaat verhuizen en haar nichtje V bij hen komt logeren. Ze hebben bijna dezelfde leeftijd en zijn allebei lang maar voor de rest verschillen ze totaal van elkaar. V is een losbandige tiener die aan de drugs zit, met iedereen naar bed gaat en nergens haar best voor doet. Het lijkt erop dat Mara een zware tijd te verduren krijgt wanneer V ook bij haar op school komt te zitten. Niet alleen thuis spelen zich problemen af maar ook op het werk: Mara begint gevoelens te krijgen voor haar baas James. Het probleem is dat haar collega en vriendin Claudia al heel lang verliefd is op James. Hoe Mara dit aan gaat pakken weet ze nog niet, maar haar eerste focus ligt op school.

Zoë Gogolos


Recensie:
Een goed meidenboek met een bijzondere verhaallijn. Van het brave leventje naar totale chaos. En dit alles door het bezoek van je nichtje. Keuzes zijn er om gemaakt te worden en dat gebeurt maar al te vaak. Mara denkt veel na over haar studie, waarvoor ze erg haar best doet. Ze wil perse de beste zijn in alles en daarvoor moet je een hoop leuke dingen opgeven. Maar daarnaast vertelt het boek dat je ook moet genieten van het leven. De combinatie van school en leren ligt precies tussen de twee nichtjes in. De een besteed totaal geen aandacht aan school en de ander juist weer teveel. Ik denk dat dit boek vertelt dat je een middenweg tussen die twee uitersten moet vinden. Net zoals de meisjes dat hebben gedaan. De verschillen tussen hen leidt eerst tot enorme ruzies en ongeloof. Bijzonder hoe tegenpolen toch elkaars vriendinnen kunnen worden. Uiteindelijk kan je met je familie toch een band krijgen, al mag je elkaar in het begin toch niet. Het verhaal heeft niet echt een spannend einde. Toch word je wel ontroerd door de band die de nichtjes later in het boek krijgen. Het open einde geeft je de mogelijkheid zelf aanvulling te geven. De kaft is erg aantrekkelijk met een roze ondergrond met daarop glitterletters. Het boek leest snel weg en is vlot geschreven.  Kortom, aanrader voor de fans van echt meidendrama.

Zoë Gogolos


Angels & demons- Klaas Bond


Om aan de treiteraars van school te ontkomen, verandert Jesper zich in een metalhead en verhuist naar het Jan van Helser College. Daar ontmoet hij Donna, een meisje met net zo’n extreem uiterlijk als hij. Wat hun bindt, is Stef Dagelet, zanger van de Sweet Black Angels, een razend populaire metalband. Stef beheerst Donna’s leven op een manier waar ze haar vraagtekens bij zet en hij brengt Jesper er toe dingen te doen die hij vroeger niet voor mogelijk had gehouden. Maar wat ze niet weten, is dat Stef geen grenzen kent.
Bron: www.deladylibrary.nl

Recensie:
Dit boek is indrukwekkend verhaal dat laat zien hoe iemand totaal kan veranderen maar toch bij zichzelf blijft. Je leest vanuit het hoofd van Donna en Jesper, ikzelf vind dit niet heel erg storend. Het boek geeft een duidelijk boodschap mee tegen drugs en alcohol en wat het allemaal kapot kan maken. De afloop vind ik erg voorspelbaar en daardoor is het aan het einde een beetje teleurstellend. Je kan je wel heel goed inleven in het boek, het taalgebruik is vlot, duidelijk en echt gericht op veertienajrige.

Sabine Bensink



Afblijven- Carry Slee


Melissa is supergelukkig wanneer ze wordt gevraagd om mee te dansen in een videoclip. Haar beste vriend Jordi is heel blij voor haar. Melissa kan goed dansen en wordt vast en zeker ontdekt. Maar als snel blijkt dat het niet goed gaat met Melissa. Om haar onzekerheid te kunnen verbergen en om beter te kunnen dansen, slikt ze pillen. En dat worden er steeds meer. Jordi staat machteloos. Wat kan hij doen om haar te helpen?

Afblijven verscheen voor het eerst in 1998 en werd bekroond door de Nederlandse Kinderjury en de Jonge Jury. Het is een van de best verkochte boeken van Carry Slee. In 2006 werd Afblijven succesvol verfilmd en dan is er nu ook de musical.
Bron: www.literatuurplein.nl

Recensie:
Dit boek is een spannend en mooi verhaal over meisje dat haar droom wil bereiken maar dat doet op de verkeerde manier. Meerdere vriendschappen die niet allemaal goed voor haar zijn. In het boek staan weinig moeilijke woorden, hierdoor lees je een hoofdstuk in één keer uit. Het is een heel realistisch boek want zeker tegenwoordig speelt drugs gebruik onder scholieren een grote rol. Er wordt duidelijke vertelt hoe iets onschuldigs kan uitlopen tot een drama. Ook voor ouders is dit boek de moeite waard om te zien hou je zaken rondom je kind vooral niet moet aanpakken.

Sabine Bensink


Een tiener als moeder- Marte Jongbloed

 
De zestienjarige Lisa raakt zwanger als ze voor de eerste keer met haar vriendje Rick naar bed gaat. Ze kent hem van het schoolfeest en de avond erna nodigt hij haar uit om een film te kijken en van het een komt het ander.. Op school voelt Lisa zich telkens niet zo goed en gaat snel vaak eerder naar huis. Als ze samen met haar moeder naar de dokter gaat, blijkt het dat ze zwanger is. Ze durft het nog aan niemand te vertellen, zelf niet aan Rick en haar beste vriendin Marije. Gelukkig maakt ze wel goede vriendinnen bij zwangerschapsgym, waar ze verplicht heen moet van de dokter. Op school wordt ze gepest en Ricks ouders geloven niet dat Lisa zwanger is. Iedereen vertelt haar om de baby weg te laten halen maar Lisa kan het niet over haar hart verkrijgen. Ze houdt de baby, ondanks dat haar moeder denkt dat het niet zo'n goed  idee is. Uiteindelijk accepteert ze het net als Rick en Marije. Toch moet Lisa het jaar overdoen. Ze heeft geen tijd over om te chillen met haar vriendinnen. Gaat het haar lukken om haar leven weer op te pakken?

Zoë Gogolos

gebaseerd op: http://baumeister127366.jouwweb.nl/een-tiener-als-moeder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Recensie:

Dit boek vertelt je wat er gebeurd met een tienermeisje dat moeder wordt. Daarom is het boek erg realistisch. Het kan ieder meisje overkomen, zwangerschap die niet verwacht was. Hoe ga je ermee om? Adopteren, aborteren of houden? Dit boek vertelt je precies hoe Lisa ermee om is gegaan. Je krijgt met nog meer dingen te maken, zoals de vader, hoe mensen op school reageren en wat je ouders denken. Bij Lisa zat dit alles niet echt mee, maar ze heeft zichzelf er toch doorheen weten te slaan. Dit is een zeer leerzaam boek, vooral voor meisjes die er zelf mee te maken krijgen of als er iemand in je omgeving zwanger is. Er wordt op geen enkel moment geoordeeld door de schrijfster, wat het een heel goed boek maakt voor meisjes die zich in deze situatie verkeren. De schrijver zelf geeft dus niet zijn mening en probeert de lezers alleen maar duidelijk te maken hoe moeilijk het is als je zestien en zwanger bent. Toch is dit boek speciaal, omdat ook de gevolgen ervan beschreven worden. Het boek gaat verder na de geboorte van het kind en je kan zo zien hoeveel impact het heeft op je dagelijks leven. Het boek is speciaal aangepast voor jongeren die moeite hebben met lezen. Achterin het boek staat een woordenlijst met de uitleg voor eventueel moeilijke woorden. Een prachtig en leerzaam boek over hoe je moet reageren op een onverwachte zwangerschap is voor iedereen te lezen. 

Zoë Gogolos

Nee!- Mirjam Mous

Denise verhuist met haar moeder naar de stad. Ze ziet erg op tegen haar nieuwe school, maar op de eerste dag ontmoet ze Lindy, die al snel haar vriendin wordt. Dan leert Denise ook de vrienden van Lindy kennen. Vooral Benito vindt ze geweldig. Ze raakt hevig verliefd. Benito en zijn vrienden zijn onafscheidelijk. Ze gaan voor elkaar door het vuur, en delen echt alles: van drank en sigaretten tot de kelderbox van Rik. En zelfs meisjes. Als een meisje nee zegt, kun je best een beetje aandringen, vinden ze. Zelfs wanneer ze echt niet wil...
Bron: www.literatuurplein.nl

Recensie:
Dit boek geeft een duidelijk boodschap aan jongeren. Je moet altijd duidelijk je eigen grenzen aangeven en niet voor een ander eroverheen gaan. Het boek lees je zo uit door de korte hoofdstukken en de e-mails die voorkomen in de tekst.
Het verhaal speelt zich af in de stad. De personages de worden beschreven zijn heel realistich. In het echte leven zou je ze bij wijze van spreken ook tegen kunnen komen.
Het boek is niet lastig om te lezen, maar als je eraan begint wil het wel in één keer uitlezen.

Sabine Bensink

 

'